Персі Джексон та Викрадач блискавок (книга)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Персі Джексон і Викрадач блискавок»
Автор Рік Ріордан
Назва мовою оригіналу The Lightning Thief
Країна США
Мова Англійська
Серія Персі Джексон та Олімпійці
Жанр young adult fictiond, пригоди[d], дитячий витвір мистецтваd, міське фентезі і фентезі
Видавництво Miramax Booksd і Hachette Booksd
Видано 1 липня 2005
Сторінок 211
Наступний твір Персі Джексон та Море чудовиськ

Персі Джексон та Викрадач блискавок (англ. The Lightning Thief) — пригодницько-фантастичний роман Ріка Ріордана на основі давньогрецької міфології, перший роман із циклу «Персі Джексон і Олімпійці». Наступною є книга «Море чудовиськ» і дві серії-продовження («Герої Олімпу» та «Випробування Аполлона»), а також «Хроніки Табору напівкровок». Українською мовою книги було видано видавництвом "Ранок"

Сюжет[ред. | ред. код]

Персі Джексон — 12-річний хлопець із дислексією і СДУГ, який випадково дізнається, що він син бога Посейдона. На нього полюють чудовиська, а боги звинувачують у викраденні Зевсового жезла-блискавки. Перед Персі постає завдання запобігти війні богів, знайшовши справжнього викрадача, та врятувати свою матір, що стала жертвою підступності Аїда. Персі вирушає на пошуки в компанії сатира Гровера та дочки Афіни Аннабет. Дорогою їх чекає безліч небезпек, які друзі змушені будуть подолати, аби не допустити страшних наслідків для світу.

Екранізації[ред. | ред. код]

Екранізація книги під назвою «Персі Джексон та Викрадач блискавок» вийшла в США 12 лютого 2010 року. Ріордан розкритикував фільм за те, що режисер суттєво змінив історію книги, намагався привернути увагу дорослої аудиторії, хоча цільовою мала б бути дитяча, вніс зміни, які створили б проблеми для можливих продовжень фільмів, і загалом автору не сподобався погано прописаний сценарій і підбір акторів[1]. Тому 14 травня 2020 року Ріордан оголосив, що Disney+ буде адаптувати серіал «Персі Джексон і Олімпійці», перший сезон якого розповідатиме саме про «Викрадача блискавок».[2]

Джерела[ред. | ред. код]

Ріордан Р. Персі Джексон та Викрадач Блискавок / пер. з англ. Ігор Бондар-Терещенко. Харків : Ранок, 2012. 495 с. ISBN 978-966-672-439-0

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sharf, Zack (19 листопада 2018). ‘Percy Jackson’ Author Warned Producers About Terrible Script in Scathing Emails. IndieWire (англ.). Процитовано 16 квітня 2023.
  2. The Lightning Thief. Wikipedia (англ.). 5 квітня 2023. Процитовано 16 квітня 2023.