Перфолист

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перфолист
Дата створення / заснування 1882
Зображення
Країна походження  Бельгія
CMNS: Перфолист у Вікісховищі
Картка з відбитком 1d листа 1892 року, оновлена поштовими марками 1d і 1/2d, надіслана з Лондона до Німеччини, укомплектована краями
1943 р. Використання першої аерограми з написом Air Mail Letter Card. Те, що на ньому є клейка марка, а не попередньо оплачений штамп чи знак, означає, що це не поштовий канцтовар. Натомість це формулярна картка повітряного листа.

У філателії перфолист — поштовий канцелярський предмет, що складається із складеної картки з попередньо оплаченим відбитком марки. Те, що вона складена, дає автору вдвічі більше місця для повідомлення порівняно з поштовою карткою. Повідомлення пишеться на внутрішній стороні, а потім картку згинають і запечатують по краях. Одержувач відриває та відкидає перфоровані краї, щоб відкрити картку.

Перфолист був вперше задуманий угорцем на ім'я Акін Каролі[1] і представлений у Бельгії в 1882 році.[2] Приватні емісії використовувалися у Великій Британії в 1887 році.[3] Перша офіційна британська листівка була випущена в 1892 році.[3] У Ньюфаундленді перфолисти були введені в 1912 році, які включали маленьку картку-відповідь.[3]

Перфолисти випускалися в різному наборі та кольорах.[1] Як і у випадку з поштовими марками, перфолист є корисним засобом.

Терміни Letter Card або Air Mail Letter Card іноді використовувалися на аерограмах до 1952 року, коли ВПС офіційно визнав слово aerogramme.[1] Але для аерограм ці терміни вводять в оману. Використання слова «картка» передбачає більший запас карток, хоча насправді багато з цих «карт» були надруковані на світлому папері та являли собою аркуші з літерами, а не картки з літерами.

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б в Van Gelder, Peter J.; The Collectors' Guide to Postal Stationery, A Squirrel Publication (1997) ISBN 0-947604-07-3
  2. Postal Stationery in Linns.com Reference section. Архів оригіналу за 9 травня 2015. Процитовано 1 грудня 2010.
  3. а б в Mackay, James. Philatelic Terms Illustrated. 4th edition. London: Stanley Gibbons, 2003, p.78. ISBN 0-85259-557-3.

Посилання[ред. | ред. код]