Перша ліга ФАФУ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Перша Ліга ФАФУ — ліга Федерації американського футболу України.

З початку 2004 року, після перереєстрації Федерації американського футболу України, почали з'являтися нові команди у Дніпропетровську, Одесі, Севастополі, відродилися у Харкові та Вінниці.

Для популяризації американського футболу та заохочення молоді до цього виду спорта було вирішено започаткувати проведення змагань для команд за нестандартною схемою - всього 8 гравців на полі від однієї команли.

До учасників Першої ліги сезону 2012 року «Вінницьких Вовків» та «Павлоградских Мустангів» приєдналися «Маріупольські Дельфіни», і склали «Східний дивізіон». До «Західного дивізіону» увійшли команди «Ужгородські Лісоруби», які відновили свій склад та дві новостворені команди — «Рівненські Монархи» та «Львівські Леви».

Перша ліга ФАФУ. Карта розташування: Україна
Мустанги
Мустанги
Вовки
Вовки
Монархи
Монархи
Леви
Леви
Лісоруби
Лісоруби
Дельфіни
Дельфіни
Команди України 2013 року Захід Схід

Перша ліга - 2011[ред. | ред. код]

У першому розіграші узяли участь всього три команди:

  1. Дніпропетровські Ракети
  2. Одеські Пірати
  3. Вінницькі Вовки

Турнір проводився у форматі, коли всі три команди грали у одному місті. Перший тур був у Вінниці, потім у Одесі, і заключний відбувся у Дніпропетровську.

За підсумком трьох турів переможцем Першої ліги стали Дніпропетровські Ракети, срібло здобули Одеські Пірати та бронзу Вінницькі Вовки.

Перша Ліга - 2012[ред. | ред. код]

Наступного року кількість учасників поповнили Павлоградські Мустанги та молодіжний склад Скіфи-ДонНТУ (Донецьк):

  1. Дніпропетровські Ракети
  2. Одеські Пірати
  3. Вінницькі Вовки
  4. Павлоградські Мустанги
  5. Скіфи-ДонНТУ (Донецьк)

Формат розіграшу змінився: кожна команда грала лише по одному матчу з кожним суперником, але календар складався таким чином, щоб команди зіграли дві гри вдома та дві гри в гостях. Перші дві команди грали золотий фінал, третя та четверта команди розігрували бронзові медалі. До того ж кількість гравців також було збільшено до дев'яти для наближення правил гри до класичного американського футболу (нагадаємо за правилами наполі повинно знаходитись 11 гравців).

За підсуками регулярного чемпіонату у Золотому фінал зійшлися Ракети та Пірати. І команда з Дніпропетровська вдруге поспіль виграла Першу Лігу.

Перша Ліга - 2013[ред. | ред. код]

Дніпропетровські Ракети та Одеські Пірати за підсумками 2012 року зайняли перше та друге місце у Першій лізі і таким чином здобули право гратиу Вищій ліз. Їх місце у Першій лізі зайняли новачкиМаріупольські Дельфіни, Рівненські Монархи, Львівські Леви та Ужгородські Лісоруби, які відновили свою участь у всеукраїнських змаганнях. Таким чином Першу лігу було розділено за географічним принципом на Західну та Східну конференцію: Захід

  1. Ужгородські Лісоруби
  2. Львівські Леви
  3. Рівненські Монархи

Схід

  1. Вінницькі Вовки
  2. Павлоградські Мустанги
  3. Маріупольські Дельфіни

У регулярному чемпіонаті команди у дивізіонах грали по 2 гри з кожним суперником. За підсумками регулярних ігор, команди що зайняли перші місця у конференціях будуть грати у фіналі за золото, а команди що зайняли другі місця у конференцях - за бронзу. За підсумками регулярного чемпіонату у фіналі зійшлися Лісоруби та Вовки. І команда з Ужгорода виграла Першу Лігу.

Перша Ліга - 2014[ред. | ред. код]

«Ужгородські Лісоруби» за підсумками 2013 року зайняли перше місце у Першій лізі. У 2014 році «Рівненські Монархи», «Львівські Леви» та «Ужгородські Лісоруби», взяли участь у всеукраїнських змаганнях. Змагання пройшли таким чином, що фінальний матч не відбувся, але за якісними показниками Чемпіоном України стали «Ужгородські Лісоруби»: Перша ліга

  1. «Ужгородські Лісоруби»
  2. «Львівські Леви»
  3. «Рівненські Монархи»

Перша Ліга - 2015[ред. | ред. код]

У першій лізі цього сезону домінували харківські «Атланти», яких понизили в класі за неявку на фінал чемпіонату 2014 року з «Бандитами». Також тут грали "Акули" (Херсон), "Тигри" (Харків), "Вікінги" (Миколаїв), "Дельфіни" (Маріуполь) і "ДТ Юнайтед" (Запоріжжя).

Переможці та презери Першої Ліги[ред. | ред. код]

Рік Золото Срібло Бронза
2011  Дніпропетровські Ракети Одеські Пірати «Вінницькіі Вовки»
2012  Дніпропетровські Ракети Одеські Пірати «Вінницькіі Вовки»
2013  «Ужгородські Лісоруби» «Вінницькіі Вовки» Азовські Дельфіни
2014  «Ужгородські Лісоруби» Львівські Леви Рівненські Монархи
2015 «Миколаївські Вікінги» «Херсонські Акули»
2016
2017
2018
2019
2020
2021

Див.також[ред. | ред. код]