Перший всеукраїнський музей історії однострою

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перший всеукраїнський музей історії одностроя
Тип музей
Країна  Україна
Розташування 39623, Україна, м. Кременчук, проспект Свободи, 106
Засновано 2017
Фонд 4000 експонатів
Відвідувачі 3000 (2020)
Директор Роман Пацовський
Куратор Роман Пацовський
Сайт fmhu.org.ua

Перший всеукраїнський музей історії однострою — перший в Україні музей, присвячений вивченю історії форменого одягу армії, авіації, флоту, МВС, державних органів, залізниці 19-21 сторіччя на території сучасної України. Музей знаходиться у місті Кременчук Полтавської області.

Історія[ред. | ред. код]

Відкрився Перший всеукраїнський музей історії однострою влітку 2017 року у місті Кременчук Полтавської області за ініціативи кременчужанина Романа Пацовського та при підтримки всеукраїнської ветеранської організації Спілка ветеранів морської піхоти України та міжнародної кур'єрської служби ExPostBoxes Ukraina.

У 2018 році команда музею взяла участь у створенні Музею військової історії Кременчука, провела 2 спільні з партнерами виставки форми одягу у м. Кременчук, стала одним із трьох засновників Музею АТО при ВПУ 7 м. Кременчук. На початку 2019 року одним із учасників спільних проєктів — військовим пенсіонером Володимиром Поляковим (колишнім начальником Кременчуцького ліцею з посиленою військово-физичною підготовкою) було скоєно умисну ​​крадіжку понад 250 комплектів форми та інших музейних предметів. Це була велика частина колекції першого всеукраїнського музею історії форми одягу. Ці предмети стали основою виставки «Кременчук у військовій формі», відкритої пенсіонером Володимиром Поляковим на базі ВПУ 7 у місті Кременчук Полтавської області, хоча більша частина цієї форми та предметів до Кременчука не має відношення.

У травні 2019 року, після скоєної крадіжки, команда була змушена вийти зі всіх спільних проєктів та зосередитися на створенні музею та лише власних проєктах. За рік було зібрано понад 3000 предметів і вже влітку 2020 року було проведено дві перші виставки з фондів музею в м. Кременчук — з 5 по 30 липня — виставка однострою «Військові моряки України», з 5 по 31 серпня — виставка Військові медики Кременчука.

У 2021 році пройшли виставки — з 25 лютого по 23 березня «На лінії життя» — присвячена військовим медикам, Заслуженим лікарям України, з 5 липня по 6 серпня виставка «Генерали та адмірали незалежної України»

Регулярно проводиться щонайменше 2 великі виставки на рік. К новому 2022 року з 10 грудня 2021 року по 15 січня 2022 року готується виставка новорічних листівок другої половини 20 століття. Експонати цієй виставки вперше повністю доступни і онлайн на офіційному сайті музею.

На сьогодні[коли?] у фондах музею зберігається понад 4000 експонатів і їх кількість зростає. У 2020 році завдяки підтримці депутата Кременчуцької міської ради Дениса Терещенка музею було виділено нове приміщення. Наприкінці 2020 року музей став самостійною юридичною особою України.

Музей проводить активну наукову та дослідницьку роботу.

Фонди і експозиції музею[ред. | ред. код]

У музеї представлені понад 4000 зразків форми одягу та спорядження Радянської Армії, ВМФ та ВПС СРСР, Збройних сил України, МВС, КДБ — СБУ, прикордонних військ, прокуратури, військових навчальних закладів, Державної Фіскальної служби, митної служби України, цивільного морського та річкового флотів, цивільної авіації, поштових служб, МНС, Державної лісової охорони, Державної виконавчої служби, Служби виконання покарань, залізничного транспорту, а також армії та поліції інших державних структур 19-21 століття.

Музей має філію — Кременчуцький військово-історичний музей.

У музеї є бібліотека наукової літератури.

Крім традиційних оглядових екскурсій, завдяки соціальному проєкту музею «Туристичний інформаційний центр м. Кременчук» діють екскурсійні програми — по історичних місцях краю, тематичні по місту Кременчук.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела та посилання[ред. | ред. код]