Перший київський водопровід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Перший київський водогін — перша в історії міста Києва система гідротехнічних об'єктів для водопостачання населення.

Історія[ред. | ред. код]

Точна дата появи першого водогону в Києві не відома. Вважається, що ще за часів Київської Русі воду з джерел на київських горах самоплином подавали дерев'яними жолобами-риштаками до басейну на Подолі.

У літературних джерелах київський водогін уперше згадується на початку 17 ст.[1]. У той час вода була підведена з київських гір до самого домініканського монастиря на Притисько-Микільській вулиці. Незабаром після цього (в 1636 році) Братський монастир теж спорудив водогін. Одним із об'єктів тогочасного київського водогону став фонтан на теперішній Контрактовій площі, відомий з 1749 року як «Самсон».

Перший централізований водопровід[ред. | ред. код]

У києвознавчій та довідковій літературі під першим київським водопроводом часто мають на увазі систему централізованого водопостачання мешканців та підприємств Києва, споруджену (1-ша черга) в 1870-х роках з ініціативи тодішнього міського голови Степана Сольського.

До початку ХХІ ст. збереглася низка об'єктів цього водогону:

Руйнування об'єктів першого водопроводу[ред. | ред. код]

У 2007 році ансамбль споруд першого Київського централізованого водопроводу на Набережному шосе, 2-8, було поставлено на облік як пам'ятки науки і техніки. У 2009 ділянку було продано приватним інвесторам, того ж року одна з дерев'яних будівель згоріла, інші зазнавали неодноразових підпалів[2][3]. Уночі проти 7 січня 2010 року комплекс пам'яток було зруйновано заради спорудження двох семиповерхових готельних корпусів (проєкт не було реалізовано) у зсувонебезпечній охоронній зоні ландшафтного парку «Дніпровські схили». [4][5][6].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Первый городской водопровод в Киеве. Архів оригіналу за 19 червня 2012. Процитовано 14 квітня 2012.
  2. [1]
  3. [2]
  4. В Киеве в ночь на Рождество разрушен памятник архитектуры
  5. В Киеве на Набережном шоссе разрушен памятник архитектуры
  6. В Киеве на Рождество разрушен памятник архитектуры

Посилання[ред. | ред. код]