Пер фон Афцеліус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пер фон Афцеліус
швед. Pehr von Afzelius
Ім'я при народженні швед. Pehr Afzelius
Народився 14 грудня 1760(1760-12-14)
Скараборг, Швеція
Помер 2 грудня 1843(1843-12-02) (82 роки)
Стокгольм, Швеція, Шведсько-норвезька унія
Поховання Старий цвинтар Уппсалиd[1]
Країна Швеція Швеція
Національність швед
Діяльність хірург
Alma mater Уппсальський університет
Галузь медицина, хірургія
Заклад Уппсальський університет
Посада професор і member of the Riksdag of the Estatesd
Вчене звання професор
Науковий ступінь докторат (1783)
Членство Шведська королівська академія наук
Королівське товариство Единбурга
Royal Patriotic Societyd
Royal Swedish Academy of War Sciencesd
Уппсальське королівське наукове товариствоd
Рід Afzeliusd
Батько Arvid Afzeliusd[2]
Брати, сестри Адам Афцеліус[2]
Johan Afzeliusd[2]
Нагороди
Knight of the Order of the Polar Star

CMNS: Пер фон Афцеліус у Вікісховищі

Пер фон Афцеліус (швед. Pehr von Afzelius; 14 грудня 1760 — 2 грудня 1843) — шведський лікар і викладач медицини.

Біографія[ред. | ред. код]

Пер фон Афцеліус народився 14 грудня 1760 року в Скараборзі. Він став студентом в Уппсальському університеті в 1777 році, коли анатомія у цьому університеті тільки що отримала свого першого опікуна, Адольфа Мюррея, який пробудив інтерес Афцеліуса до медичного курсу. Після своєї дисертації на ступінь доктора філософії в 1782 році він став вже наприкінці 1783 року медичним ліцензіатом і захистив дисертацію на ступінь доктора медицини. У 1784–86 роках він навчався у провідних лікарів того часу в Парижі та Лондоні. За час своєї відсутності він був призначений викладачем медицини в Уппсальському університеті.

У 1788 році він був призначений хірургом в Академічній лікарні, отримав ім'я і звання асесора і довіреність бути полковим фельдфебелем лейб-гвардії, але також зберіг свої обов'язки в університеті. Йому також було наказано негайно супроводжувати полк до Фінляндії. Там для нього почалася нова діяльність, організаторська, і в 1789 році він став головним директором армійського лікарського заводу.

Після закінчення війни повернувся до університету. Після смерті Юхана Густава Акреля був призначений професором медицини в Уппсальському університеті в 1801 році, обіймаючи цю посаду протягом 19 років. У 1804 році, коли жовта гарячка загрожувала Швеції, йому було доручено запропонувати медичні заходи; як генерал-інспектор медичної допомоги армії, він здійснював тривалі поїздки по країні, і як медик життя при тодішньому спадкоємному принца Карла-Юхана, він супроводжував його під час орвіжської кампанії. Він був куратором у Готелі Брун з 1796 по 1824 рік.

Він також брав участь у роботі кількох комітетів з охорони здоров'я та боротьби з бідністю. Афцеліус отримав мандат Королівського архієпископа в той час, коли отримав доступ до кабінету життєвої медицини. Він був обраний в 1804 році членом Академії наук під номером 320, був її головою в 1812 році і був посвячений в лицарі в 1815 році. Ще в 1786 році він був названий членом Королівського медичного товариства в Единбурзі, а пізніше і іншими іноземними науковцями, такими як Філадельфійське наукове товариство. На церемонії вручення докторського ступеня медицини в 1835 році Афцеліус став ювілейним лікарем, в той же час депутати від шведського медичного товариства вручили йому золоту медаль, яка була відзначена його зображенням і девізом: «Prudenti Audacia».

Пер фон Афцеліус помер 2 грудня 1843 року в Швеції.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • In aneurysmata femoris observationes, (with Adolph Murray) 1785.
  • Dissertationum medicarum lineæ primæ, (with Jacob Betulin) 1801.
  • In reformandam pharmacopoeam Suecicam prolegomena, (with Jacob Betulin) 1801.
  • Brevväxling mellan Christopher Carlander och Pehr Afzelius, 1789—1822, (1991) – Correspondence between Christopher Carlander and Pehr Afzelius.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]