Петар Нейков

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петар Нейков
болг. Петър Нейков
Народився 1879(1879)
Бреїла
Помер 1968(1968)
Софія
Поховання Центральний цвинтар Софіїd
Діяльність дипломат, публіцист
Alma mater Женевський університет

Петар Нейко (болг. Петър Нейков; нар. 1879, Бреїла — пом. 1968, Софія — болгарський дипломат і публіцист. Консул Болгарії в Києві, Українська Держава (1918)[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у Браїлі, Валахія. Його батько родом з Копривштиці і його мати з Свіштова. Його бабуся по материній лінії була грекинею з Принцевих островів в Мармуровому морі недалеко від Стамбула. Вчився в Браїлі, Свіштові та Софії. Між 1899 і 1903 вивчав право у Женеві. Одружився зі швейцаркою, дочкою багатого власника пивоварного заводу в Женеві.

Після закінчення університету він приєднався до Міністерства закордонних та релігійних справ Болгарії. Співпрацював з гумористичною газетою «Болгарія» під псевдоніми «Дипломатус Магнус» і «Магнус». Через символічний протест проти короля Фердинанда I в 1905 був звільнений з міністерства.

З 1906 почав викладати у вищій школі та займався журналістикою. Підтримував дружні відносини з такими людьми, як Александр Малинов, Елин Пелин, Александар Божинов, Александар Балабанов, Іван Вазов.

У 1905 зустрів Лору Каравелову, зустрічається з нею з перервами до 1910 і через неї розлучився зі своєю першою дружиною.

Навесні та влітку 1918 р. був направлений асистентом посла Івана Шишманова в болгарське дипломатичне представництво в Українській Державі, здійснював консульські функції.

З листопада 1918 по 1920 рік керував болгарською місією в Будапешті.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Петър Нейков, «Техните образи. Спомени», Издателство «Български писател», София, 1956.
  • Петър Нейков, «Завчера и вчера. Скици от миналото», Издателство «Български писател», София, 1959; преиздадена през 1981 г.
  • Петър Нейков, «Спомени за Кирил Христов». В: «Кирил Христов, Димитър Бояджиев, Теодор Траянов в спомените на съвременниците си», Издателство «Български писател», София, 1969.
  • Петър Нейков, «Спомени», Издателство на Отечествения фронт, София, 1990.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]