Петроченко Федір Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Федір Федорович Петроченко
рос. Фёдор Фёдорович Петроченко
Народження 1898(1898)
Заболоть, Цуріковська волость, Смоленський повіт, Смоленська губернія, Російська імперія
Смерть 1966(1966)
Київ, УРСР, СРСР
Поховання Лук'янівське військове кладовище
Країна СРСР СРСР
Приналежність Прапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних сил сухопутні війська
Роки служби 1918—?
Звання  Генерал-майор
Командування Київське танко-технічне училище
Війни / битви Громадянська війна в Росії
Німецько-радянська війна
Нагороди
Орден ЛенінаОрден Червоного ПрапораОрден Червоного ПрапораОрден Червоної Зірки
Медаль «За оборону Ленінграда»
Медаль «За оборону Ленінграда»
Медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»Медаль «20 років перемоги у ВВВ»Медаль «XX років Робітничо-Селянській Червоній Армії»
Медаль «30 років Радянській Армії та Флоту»
Медаль «30 років Радянській Армії та Флоту»

Федір Федорович Петроченко (18981966) — радянський воєначальник, генерал-майор інженерно-танкової служби (05.07.1946)[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у селі Заболоть[2], нині у складі Тюшинського сільського поселення Кардимовського району Смоленської області Росії.

Після Жовтневого перевороту — у Червоній гвардії в м. Ржев. З 1918 року — у Червоній армії. Член РКП(б) з 1919 року. Учасник громадянської війни в Росії: комісар артилерійського дивізіону.

З початком німецько-радянської війни інженер-полковник Ф. Ф. Петроченко — військовий інженер військової прийомки Управління ремонту і експлуатації Головного автобронетанкового управління РСЧА (ГАБТУ РСЧА), представник ГАБТУ РСЧА на Ленінградських авторемонтних заводах № 1 та № 2.[3]

У 1942—1947 роках — начальник Київського танко-технічного училища.[4]

З 1947 року — начальник Науково-дослідницького і випробувального автотракторного полігону (м. Бронниці, Московська область).

З 1954 року — начальник Науково-дослідницького інституту по гусеничним і колесним артилерійським тягачам і транспортерам (НДІ-21, Петродворець, Ленінградська область).

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Постановление СМ СССР от 05.07.1946 № 1472 «О присвоении воинских званий офицерскому составу, генералам и адмиралам вооруженных сил СССР».(рос.)
  2. Сайт МО РФ «Подвиг народа»: Дані в обліковій картці.(рос.)
  3. Сайт МО РФ «Подвиг народа»: Список учасників оборони м. Ленінграда, які знаходяться у Київському танко-технічному училищі імені С. К. Тимошенка.(рос.)
  4. Спілка випускників КВТІУ: Начальники училища.(рос.)
  5. Сайт МО РФ «Подвиг народа»: Указ Президії ВР СРСР «Про нагородження орденом Леніна генералів, офіцерського і сержантського складу за вислугу років у Червоній армії».(рос.)
  6. Сайт МО РФ «Подвиг народа»: Указ Президії ВР СРСР «Про нагородження орденами і медалями генералів, офіцерського і сержантського складу понадстрокової служби за вислугу років у Червоній армії».(рос.)
  7. Сайт МО РФ «Подвиг народа»: Указ Президії ВР СРСР «Про нагородження керівного та вільнонайманого складу автобронетанкових військ Червоної армії».(рос.)