Петрушин Володимир Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петрушин Володимир Олександрович
рос. Владимир Александрович Петрушин
Народився 1 квітня 1986(1986-04-01)
Хабаровський край, РРФСР, СРСР
Помер 24 червня 2022(2022-06-24) (36 років)
Рязань, Росія
Поховання Пригородний (Оренбурзький район)
Діяльність офіцер, льотчик
Alma mater Краснодарське вище військове авіаційне училище льотчиків
Учасник анексія Криму, Інтервенція Росії в Сирію і Операція ОДКБ в Казахстані
Військове звання  Підполковник
Нагороди
Герой Російської Федерації
медаль Нестерова Медаль «Учаснику військової операції в Сирії» Медаль «За відзнаку у військовій службі» 2-го ступеня Медаль «За відзнаку у військовій службі» 3-го ступеня Медаль «За військову доблесть» 1-го ступеня Медаль «За військову доблесть» 2-го ступеня Медаль «За повернення Криму»
подяка Президента Російської Федерації

Володимир Олександрович Петрушин (нім. Владимир Александрович Петрушин; 1 квітня 1986, Хабаровський край24 червня 2022, Рязань) — російський військовий льотчик, підполковник ПКС РФ. Герой Російської Федерації.

Біографія[ред. | ред. код]

В 2003 році закінчив середню загальноосвітню школу №38 в Орську і вступив на 4-й факультет військово-транспортної і дальньої авіації Краснодарського військового авіаційного інституту (з 2004 року — Краснодарське вище військове авіаційне училище). Після закінчення училища в 2008 році служив у військово-транспортній авіації, пройшов шлях до командира ескадрильї 117-го військово-транспортного авіаполку. Учасник гасіння масивних лісових пожеж на Далекому Сході, анексії Криму, інтервенції в Сирію та операції ОДКБ в Казахстані.

23 червня 2022 року літак Іл-76МД під командуванням Петрушина вирушив у навчальний політ за маршрутом Оренбург-Рязань-Бєлгород. Після дозаправки на авіабазі Дягілево біля Рязані 24 червня о 3:05 літак злетів, щоб продовжити політ, проте відразу після зльоту спалахнув один з турбореактивних літаків. Петрушин вирішив здійснити вимушену посадку на ґрунт. О 3:18 Іл-76МД здійснив жорстку посадку за 5 кілометрів від бази, при цьому літак пошкодив лінію електропередачі і був частково зруйнований. 3 членів екіпажу (включаючи Петрушина) загинули відразу, 2 померли в лікарні, решта 5 були поранені. 26 червня Петрушин був похований в Пригородному.

Нагороди[ред. | ред. код]

Отримав численні нагороди, серед яких:

Посилання[ред. | ред. код]