Петрівська фортеця (Українська лінія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фортеця святого Петра

49°09′49″ пн. ш. 36°53′25″ сх. д. / 49.16361° пн. ш. 36.89028° сх. д. / 49.16361; 36.89028
Країна  Україна
Розташування Харківська область, Балаклійський район, Петрівське
Будівництво 1731
Петрівська фортеця (Українська лінія). Карта розташування: Україна
Петрівська фортеця (Українська лінія)
Петрівська фортеця (Українська лінія) (Україна)

Петрівська фортеця (Фортеця святого Петра, до 1738 року Донецька) — фортеця, споруджена у 1731 році за зразковим проєктом фортець Української лінії. Розташована в селі Петрівське, Балаклійського району, Харківської області. Названа на честь святого Петра.

При фортеці знаходився Перший батальйон Тамбовського ландміліційного полку.

Історія[ред. | ред. код]

Залишки колодязя на подвір'ї фортеці

Фортеця святого Петра входила до системи укріплень Української лінії, побудованої в 1731—1742 роках для оборони південних кордонів Російської імперії. Українська лінія складалася з 16 фортець, земляного валу і сухого рову, посилених палісадом, редутами, реданом, блокгаузом та форпостами. Будівництво фортець здійснювалося за затвердженим планом і проектами, розробленими Військовою колегією. Однак в повному обсязі будівництво укріплень виконано не було.

Першою на східному фланзі Лінії розташована Донецька фортеця, яка в 1738 року була перейменована на фортецю святого Петра (Петрівську).

Архітектура[ред. | ред. код]

Фортеця земляна, прямокутна в плані, з чотирма бастіонами. Площа фортечного двору понад 1,4 га. Протяжність фортеці по гребеню валу становить близько 880 м. Висота фортечного валу 3,5 м. У центрі фортечного двору сліди колодязя. У північній куртині розташований в'їзд до фортеці, південна посилена равеліном, спрямованим до річки Сіверський Донець. Фортеця оточена сухим ровом. Петрівська фортеця з'єднувалася валом і ровом з другою на лінії Тамбовською фортецею.

Також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела і література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]