Петухов Михайло Степанович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петухов Михайло Степанович
Народився 1954[1]
Варна, Болгарія
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність композитор, піаніст
Alma mater Московська державна консерваторія імені Петра Чайковського
Знання мов російська
Заклад Московська державна консерваторія імені Петра Чайковського
Жанр класична музика
Нагороди
заслужений артист Росії

Петухов Михайло Степанович (нар. 1954, Варна) — російський піаніст і композитор, заслужений артист Росії (2002), професор Московської консерваторії.

Народився в сім'ї відомих геологів, які відкрили в післявоєнній Болгарії її найважливіші нафтові родовища. Його музичні уподобання виявилися дуже рано. Після переїзду з родиною в Україну він став брати уроки у піаністки і композитора Валерії В'язовської і вже з 10 років брав участь в концертах, в яких часто виконував і власні твори.

Вирішальну роль в професійному майбутньому хлопчика зіграла зустріч з найбільшим українським композитором Борисом Лятошинським. За його рекомендацією Михайло був представлений ректору Київської консерваторії Андрію Штогаренко і без іспитів зарахований в Спеціальну музичну школу ім. Лисенка, де його вчителями стали Ніна Найдич (по класу фортепіано) і Валентин Кучеров (по класу композиції).

Ще на шкільній лаві Пєтухов завойовує бронзову медаль на IV Міжнародному конкурсі піаністів імені Баха в Лейпцигу (1972 рік). В цьому ж році проходить і його авторський дебют на сцені Київського Союзу композиторів.

Подальша доля музиканта нерозривно пов'язана з Московською державною консерваторією ім. П. І. Чайковського, де він вчиться в класі знаменитої піаністки і композитора Т. П. Ніколаєвої.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Czech National Authority Database