Пильний (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пильний
Назва англ. Vigilant
Входить у цикл League of Peoplesd
Попередник Commitment Hourd
Наступник Huntedd
Формат творчої роботи роман
Видання або переклади Vigilantd
Автор Джеймс Алан Ґарднер
Країна походження  Канада
Мова твору або назви англійська
Дата публікації 1999

«Пильний» — науково-фантастичний роман, написаний канадським письменником Джеймсом Аланом Гарднером, опублікований у 1999 році видавництвом HarperCollins під різними вихідними даними.[1] Книга є третім томом із серії «Ліга народів» Гарднера після «Години зобов'язань» (1998).

Передісторія[ред. | ред. код]

До середини ХХV століття людство інтегрувалося в пангалактичну цивілізацію під назвою Ліга Народів, де домінують види розумного життя, які еволюціонували далеко за межі людського рівня. Перевагами цієї асоціації є основні передові технології, включаючи ефективні міжзоряні подорожі, генну інженерію, нанотехнології та тераформування. Основне правило Ліги полягає в тому, що розумним істотам, які недостатньо поважають життя, не дозволяється подорожувати між сонячними системами.

Конспект[ред. | ред. код]

Фей Смолвуд живе на планеті-колонії Демот, яку люди ділять із білкою-летягою, як jолом. У її підлітковому віці населення оолом було майже знищено чумою, перш ніж її батько знайшов ліки від неї; у 40 років її залишкове почуття провини за те, що вона вижила, спонукає її приєднатися до віґілів, організації омбудсменів у Демоті. У результаті вона опиняється заплутаною в стародавній таємниці, пов'язаній з андроїдами-вбивцями та біологічною зброєю.

Рецензії[ред. | ред. код]

На сайті SF Site Річ Гортон похвалив зображення Фей Гарднером як «недосконале, але все ж приємне», і назвав книгу «приємною» і «швидкою», але дорікнув їй за «складну будівлю мотивацій і сюжетів» (водночас визнаючи, що «збіги загалом добре пояснені», і що книга має «досить щільно побудовану розв'язку»).[2]

У New York Times Джеральд Джонас описав Фей як «захоплюючу», з «незгасним духом і чистим серцем», але зазначив, що розповідь «не зупиняється ні на чому, навіть на здоровому глузді», і що це «фантазія про здійснення бажань високого порядку».[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. HarperCollins, Avon, SFBC/Avon-Eos; paperback edition 1999, Eos Books.
  2. Vigilant, reviewed by Rich Horton, at the SF Site; published 1999; retrieved July 9, 2017
  3. Science Fiction, by Gerald Jonas, at the New York Times; published May 30, 1999; retrieved July 9, 2017