Плаксин Сергій Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сергій Іванович Плаксин (1854 — ?) — історик-аматор, автор краєзнавчих нарисів з історії Одеси

Життєпис та науковий доробок[ред. | ред. код]

Народився в м. Вічуга Костромської губ.

З дитинства був знайомий та пізніше мав тривале листування з Л. Толстим та членами його родини. Закінчив віленську гімназію, та юридичний ф-ет С.-Петербурзького ун-ту (1876, зі ступенем кандидата права).

Служив у департаменті загальних справ Міністерства внутрішніх справ. 1880 отримав посаду молодшого чиновника для особливих доручень і діловода канцелярії при тимчасовому Одеському генерал-губернаторі, а у березні 1891- інспектора з нагляду за друкарнями, літографіями і книжковою торгівлею в Одесі (від 1903 — інспектор з нагляду за закладами друку й книжковою торгівлею в Одесі). До березня 1917, у ранзі дійсного статського радника, був старшим інспектором «Міського комітету з нагляду за друкарнями, літографіями й книжною торгівлею в м. Одесі», а за часів гетьманату П. Скоропадського — виконуючим обов'язки «інспектора до догляду за друком при Одеським отаманстві».

Написав та опублікував кілька збірок своїх віршів, писав книжки для дітей, літературні нариси. Був автором видань «Современная Абисстния» (1896). та «О принципах морали китайских философов» (1900). Редагував «Щеголевский альбом» — збірку історичних свідчень присвячених 50-літтю подій 1854. Його найбільшим нарисом з історії Одеси є книга «Коммерческо-промышленная Одесса…». В ній подано огляд історії Одеси від античних часів (її перший розділ мав назву: «Історичний огляд місця, яке тепер займає Одеса з найдавніших часів до заснування міста»). Початок Кримської війни 1853—1856 він розглядав, як кінець історії «старої Одеси».

Першим серед дослідників історії Одеси широко використав матеріали зі шпальт «Одесский Вестник».

Завдяки чому в книзі було подано детальну інформацію про зовнішню торгівлю Одеси, судноплавство, обіг місцевого ярмарку, промисловість та ремесло та ін. Особлива увага приділяв історії одеських торговельних та промислових фірм. У розділі «найстаріші фірми в Одесі» було вміщено короткі біографії та портрети засновників впливових підприємств міста: С. Фендріха, Л.Нітче, А. Цорна, В. Пташнікова та ін. Короткий нарис у книзі було присвячено історії одеських катакомб, а також подано «нарис розвитку мистецтв» в Одесі.

Праці[ред. | ред. код]

  • Плаксин С. Коммерческо-промышленная Одесса и ее представители в конце девятнадцатого столетия и история развития торговых фирм с приложением адресных сведений. — Одесса, 1901;
  • Щеголевский альбом. Сборник исторических фактов, воспоминаний, записок, иллюстраций и т.п. за время бомбардирования Одессы в 1854 г. Под редакцией и изданием С. И. Плаксина. — Одесса, 1905.

Література[ред. | ред. код]

  • Толстой Л.Н. в воспоминаниях современников / Катерина Зуєва. — Санкт-Петербург : ТОВ Пальміра, 2017. — Т. 1. — С. 541. — ISBN 978-5-521-00363-1.
  • Зленко Г. Сергей Плаксин и Лев Толстой // Вечерняя Одесса. — 1991. — 24 мая;
  • Бельский М. Старший инспектор Плаксин // Вечерняя Одесса. — 1991. — 13 апреля.