Плисенко Артем Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Артем Михайлович Плисенко
Народження 1898(1898)
Нескучне, Маріупольський повіт, Катеринославська губернія, Російська імперія
Смерть 22 квітня 1945(1945-04-22)
Тапіау, Велау, Кенігсберг, Східна Пруссія
Поховання Калінінградська область
Національність українець
Країна СРСР СРСР
Приналежність Прапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних сил сухопутні війська
Рід військ інженерні війська
Роки служби 1943—1945
Звання гвардії рядовий
Війни / битви Перша світова війна
Радянсько-українська війна
Німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден ЛенінаОрден Червоного ПрапораОрден Вітчизняної війни II ступеня

Арте́м Миха́йлович Пли́сенко (1898 — 22 квітня 1945) — радянський військовик часів Другої світової війни, сапер 51-го гвардійського окремого саперного батальйону 13-го гвардійського стрілецького корпусу 2-ї гвардійської армії, гвардії рядовий. Герой Радянського Союзу (1945).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в селі Нескучне, нині Великоновосілківського району Донецької області України, в селянській родині. Українець. Здобув початкову освіту.

Проходив військову службу у Російській імператорській армії, учасник Першої світової війни. Після Жовтневого перевороту 1917 року пристав до більшовиків, на їх боці брав участь у боях на території України, зокрема у Криму.

Після демобілізації повернувся до рідного села, вступив до колгоспу. З початком німецько-радянської війни залишився на тимчасово окупованій німцями території.

До лав РСЧА призваний Велико-Янисольським РВК Донецької області 27 жовтня 1943 року. Учасник німецько-радянської війни з жовтня 1943 року. Воював на 4-му Українському, 1-му Прибалтійському і 3-му Білоруському фронтах.

Особливо сапер 51-го гвардійського окремого саперного батальйону гвардії рядовий А. М. Плисенко відзначився у боях на території Литви. У ніч на 6 жовтня 1944 року, діючи у групі саперів кількістю 5 осіб, супроводжував колону танків. Завданням танків і десанту було захоплення мосту через річку Краженте поблизу міста Кельме і утримування його до підходу основних сил. Прорвавши першу лінію оборони супротивника, сапери кинулися до мосту і знищили групу німецьких саперів, яка готувала підрив мосту. Ворог спромігся оточити радянський десант. Силами до 40 піхотинців при підтримці 2 самохідних гармат супротивник контратакував саперів і 2 танки, башти яких заклинило протягом першої години бою. У складній ситуації гвардії рядовий А. М. Плисенко перебрав на себе командування групою бійців, яка складалась з 3 саперів і 7 танкістів. Протягом 16 годин бійці утримували міст, відбивши 11 атак супротивника. Сам гвардії рядовий А. М. Плисенко був поранений, але поле бою не залишив до підходу основних сил.

7 квітня 1945 року у бою на території Східної Пруссії був важко поранений. Ушпиталений до евакошпиталю ЕГ-3501, де і помер від ран 22 квітня 1945 року.

Похований у братній могилі на площі Перемоги у місті Гвардєйськ, нині — Калінінградської області Росії.

Нагороди[ред. | ред. код]

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 березня 1945 року «за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками та виявлені при цьому мужність і героїзм», гвардії рядовому Плисенку Артему Михайловичу присвоєне звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (нагород не отримав).

Також нагороджений орденами Червоного Прапора (12.03.1945) і Вітчизняної війни 2-го ступеня (09.02.1945).

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Ім'ям Артема Плисенка названо вулиці у селі Нескучне Донецької області (Україна) й у місті Гвардєйськ Калінінградської області (Росія).

Посилання[ред. | ред. код]

  • Плисенко Артем Михайлович. // Сайт «Герои страны» (рос.).