Плімутрок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Плімутрок
Плімутрок смугастий
Країна США США
Колір білий, сірий, палевий, смугастий, куріпчастий, чорний (сріблястий обв'язаний), яструбовий обв'язаний, жовтий

Плімутрок (англ. Plymouth Rock chicken) — породна група курей. Плімутрок - американська порода домашніх курей. Вона була вперше помічена в штаті Массачусетс в дев'ятнадцятому сторіччі, і протягом більшої частини на початку двадцятого сторіччя була найпопулярнішою породою курей в Сполучених Штатах. Це порода подвійного призначення, тип продуктивності - м'ясо-яєчний. Вона стійка до холоду, легко розмножується.

Історія[ред. | ред. код]

Виведена у США в другій половині XIX ст. шляхом схрещування чорних іспанських півнів з білими кохінхінами, лангшанами та домініканськими курями. Плімутрок був вперше показаний в Бостоні у 1849 році, але наступних двадцять років — жодної згадки. У 1869 році, в місті Вустер, штат Массачусетс, на сільськогосподарській виставці, D.A.Upham показав трьох дорослих птахів і двох трійок пташенят. Пан D.A.Upham стверджував «Вони були отримані спочатку паном Джозефом Сполдінгом, з Патнам, штат Коннектикут, схрещуванням Домініканських або смугастих півнів і чорних курочок Кохінхінів». Він вибірково отримував смугасте та однотонне оперення, ноги в пір'ї або без. За іншими версіями порода отримана від схрещування чорних яванських курей з півнем зі смугастим оперенням і одним гребенем.

Опис[ред. | ред. код]

Білий (White Plymouth Rock)
Палевий (Buff Plymouth Rock)

Порода плімутрок характеризується наявністю низького гребеня з вираженою листоподібною формою і п’ятьма зубцями у курочок, а у півнів – на один менше. Гребінь, борідка і вушні мочки яскраво-червоні. Ноги жовті і неоперені. Дзьоб невеликої довжини, дуже міцний на вигляд, і має характерний яскраво-жовтий, майже лимонний колір. Очі блискучі і мають оранжево-червоний колір. Колір оперення курей Плімутрок - від білого до чорного. Зустрічаються вісім варіантів забарвлення:[1]

  • сріблястий обв'язаний (Silver Pencilled Plymouth Rock),
  • чорний (Black Plymouth Rock),
  • палевий (Buff Plymouth Rock),
  • коричневий (Partridge Plymouth Rock).
  • смугастий (Barred Plymouth Rocks),
  • блакитний(Blue Plymouth Rocks),
  • колумбійський (Columbian Plymouth Rocks),
  • білий (White Plymouth Rock),

Найбільш поширені смугасте і біле забарвлення. Тулуб середньої довжини. Спина досить широка і міцна. Крила середніх габаритів і дуже щільно прилягають до тулуба. Хвіст невеликий за розміром і густо покритий пір’ям, трохи відкинутий назад. Стегно, як і крила, має густе оперення. Важлива особливість породи - жовті плесна.

Темперамент[ред. | ред. код]

Ці кури миролюбні і зовсім не агресивні. Вони ведуть малорухливий спосіб життя, легко пристосовуючись до будь-яких умов. При цьому з великою охотою копошаться у дворі свого курника і не роблять спроб втекти[2]. Пернаті легко запам'ятовують свого господаря і житло. Також їм властива прихильність до людини, і вони без хвилювання можуть їсти хліб з рук господаря.

Продуктивність[ред. | ред. код]

Середня вага півнів породи – 4-5 кг, курей – 2,5-3 кг, несучість – 170-190 штук яєць масою 55-60 гр протягом року. Колір шкаралупи яйця – світло-коричневий.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 30 березня 2016. Процитовано 19 листопада 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Порода кур плимутрок: описание, содержание и уход в домашних условиях [Архівовано 27 травня 2019 у Wayback Machine.](рос.)

Посилання[ред. | ред. код]