Повстання у Чечні (1722)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Повстання 1722 року у Чечні сталося через відмову частини чеченців та ендірейців присягнути на вірність Росії. Невдоволення горян було викликане тими самими причинами, що й попереднє повстання 1708 року — дискримінацією горян, великими митами та корупцією адміністрації Терського міста. Не маючи стимулів до торгівлі, горяни створювали озброєні загони і робили набіги на Терки[1].

Хід повстання[ред. | ред. код]

Реакція російської сторони була передбачувана, тому горяни підготувалися до карального рейду російських військ. Так, мешканці села Ендері (в якому тоді було 3 тисячі дворів) зробили у своєму селі засіки, а сім'ї відправили в гори[1].

У липні 1722 року до Чечні прибув кінний корпус під командуванням бригадира Ветерані. Корпус складався із трьох драгунських полків чисельністю 2 тисячі осіб та 400 козаків. Коли корпус увійшов до ущелини поблизу Ендері, він був оточений чеченцями та ендірейцями, загальна чисельність яких становила, за деякими оцінками, 5-6 тисяч осіб. Корпус, захоплений зненацька, не міг чинити серйозного опору. Підполковник Наумов зі своїм загоном увійшов до Ендері та повністю його знищив. Згідно з царськими документами, в бою загинули близько 80 драгун[2].

За наказом Петра I 4 серпня того ж року російською стороною було здійснено нову каральну експедицію. До її складу входили російські війська під командуванням поручика Кудрявцева і загін калмицького князя Аюка-хана, що складав 3700 осіб[3].

Відповідно до російських джерел[3]:

Калмики справді в тому ж серпні спустошили ендірейців,— і, проссуваючись, як правило, далі меж, відбили баранів, бугаїв і коней не тільки у ендірейського власника Чопала Чопалова, а й у аксайського султана Магмута, людей прихильників Росії.

Другий рейд призвів до поразки повсталих, які змушені були визнати своє російське підданство. Їм було дозволено повернутися до села Ендері, але заборонялося зводити укріплення біля нього. Аюка-хан, який проявив старанність у придушенні повстання, на додаток до 10 тисяч рублів, наданих йому при організації походу, після закінчення рейду отримав ще стільки ж як винагороду за працю. Після цих подій калмики часто використовувалися для охорони російських поселень та укріплень у регіоні та каральних рейдів углиб Чечні та Дагестану[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ибрагимов, 2008, с. 300.
  2. Ибрагимов, 2008, с. 300—301.
  3. а б в Ибрагимов, 2008, с. 301.

Література[ред. | ред. код]

  • Гапуров Ш. А., Ахмадов Ш. Б., Багаев М. Х., Хасбулатов А. И. История Чечни с древнейших времён до наших дней / Ибрагимов М. М.. — Гр. : ГУП «Книжное издательство», 2008. — 827 с. — ISBN 978-5-98896-103-1.