Поджаров Павло Кузьмич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поджаров Павло Кузьмич
Народився 22 березня 1913(1913-03-22)
Піщане, Куп'янський район, Україна
Помер 14 червня 1988(1988-06-14) (75 років)
Привілля, Ворошиловградська область, Українська РСР, СРСР
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність державний діяч, гірник
Партія КПРС
Нагороди
Герой Соціалістичної Праці
орден Леніна орден Леніна орден Трудового Червоного Прапора медаль «В ознаменування 100-річчя з дня народження Володимира Ілліча Леніна» медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» знак «Шахтарська слава» I ступеня знак «Шахтарська слава» II ступеня знак «Шахтарська слава» III ступеня
Сталінська премія

Павло Кузьмич Поджаров (22 березня 1913, село Піщане, тепер Куп'янського району Харківської області — 14 червня 1988, місто Привілля Лисичанської міської ради Луганської області) — український радянський діяч, вибійник шахти № 5 «Тошківка» тресту «Первомайськвугілля» Попаснянського району Ворошиловградської області, новатор виробництва. Герой Соціалістичної Праці (28.08.1948). Депутат Верховної Ради УРСР 3-го скликання.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у селянській родині, батько також працював вибійником на шахтах Донбасу. Трудову діяльність розпочав у 1923 році пастухом, працював трактористом у радгоспі.

У 1931 році переїхав на Донбас, працював на шахті № 1/2 тресту «Лисичанськвугілля» у механічному цеху. Майже 4 роки працював на поверхні машиністом насоса, машиністом підйомної машини, слюсарем з ремонту механізмів.

У 1935 — 1937 — служба в Червоній армії.

У 1937 році повернувся працювати на шахту, опанував спеціальність вибійника. Перейшовши на шахту № 14 тресту «Первомайськвугілля» Ворошиловградської області, незабаром став відомим як один з передових вибійників Донбасу. З початком німецько-радянської війни продовжував працювати в шахті, разом з іншими шахтарями працював на будівництві оборонних споруд.

У 1942 році був евакуйований на Урал, направлений на роботу в Кізеловський вугільний басейн РРФСР. Працював спочатку слюсарем в механічному цеху шахти № 2 «Капітальна». Незабаром, вивчивши особливості залягання вугільних пластів, спустився в забій. Працюючи на проходженні ската застосував свій власний новий метод швидкісної проходки — метод глибокого врубу по постанню виробки, з подальшим відбоєм стельової товщі вугілля зверху вниз. Новий метод виявився виключно продуктивним, що дало змогу виконувати за зміну 12-15 норм. У 1944 році встановив рекорд виїмки твердих порід крутопадаючих пластів. Удосконалив відбійний молоток, підвищив його виробничі можливості на 25 відсотків.

Член ВКП(б) з 1944 року.

У 1946 році отримав Сталінську премію за впровадження нових передових методів праці в гірничорудній промисловості, що забезпечують значне підвищення видобутку вугілля і руди.

Вісім років пропрацював в Кізеловському вугільному басейні Молотовської області (тепер — Пермського краю), РРФСР. У 1950 році був переведений на роботу в Донбас.

З 1950 року — вибійник шахти № 5 «Тошківка» тресту «Первомайськвугілля» Ворошиловградської області. Декілька років керував шахтами, а потім тривалий час був на відповідальній роботі в ЦК профспілки робітників вугільної промисловості. Останні роки працював заступником директора старійшої у Донецькому басейні шахти «Привільнянська-Північна» (тепер — шахта імені Капустіна) міста Привілля Ворошиловградської області.

Потім — на пенсії у місті Привілля Лисичанської міської ради Ворошиловградської області.

Нагороди[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]