Подолян Юрій Віталійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юрій Віталійович Подолян
 Полковник м/с
Загальна інформація
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ  Медичні сили
Війни / битви Війна на сході України
Нагороди та відзнаки
Заслужений лікар України
Заслужений лікар України
Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)
Ювілейна медаль «25 років незалежності України»
Ювілейна медаль «25 років незалежності України»

Ю́рій Віта́лійович Подолян — полковник медичної служби Збройних сил України, Заслужений лікар України[1].

З життєпису[ред. | ред. код]

Юрій Віталійович народився 25 лютого 1975 року у с. Ободівка Тростянецького р-ну, Вінницької області.

У 1993 році закінчив Гайсинське медичне училище за спеціальністю «Лікувальна справа» та здобув кваліфікацію — фельдшера. У 2000 році закінчив Вінницький медичний інститут ім. М. І. Пирогова за спеціальністю «лікувальна справа» та здобув кваліфікацію — лікар, згодом у 2003 році — Українську військово-медичну академію за спеціальністю «Анестезіологія».

Бойовий шлях[ред. | ред. код]

У 2012—2013 роках у складі литовського військового контингенту служив в Афганістані. Через два роки знову потрапив у воєнні умови вже на рідній землі у складі 59-го військового мобільного госпіталю Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону в районі проведення АТО на території Донецької та Луганської областей.

Був начальником 59-го військового мобільного госпіталю Центрального регіону, який дислокувався у с. Оріхове Старобільського р-ну Луганської обл., с. Побєда Новоайдарського р-ну Луганської обл., м. Сватове Сватівського р-н Луганської обл., м. Сєвєродонецьк, Луганської області.

Станом на початок серпня 2014 року 2 тисячі бійців — учасників російсько-української війни пройшли амбулаторне лікування у госпіталі Центрального регіону. За 2 місяці роботи госпіталю на сході України тут стаціонарно пролікувалися близько 450 чоловік, серед поранених летальних випадків не було. Станом на листопад 2014-го госпіталь перебував у місті Сватове. На той час проліковано 4500 людей, з них 100 — цивільних, проведено понад 500 операцій, половина з них — важкі. Станом на липень 2015-го госпіталь перебував у місті Сватове. На той час проліковано понад 14500 людей, з них 2400 — цивільних, проведено майже 2000 операцій, понад 400 з них — важкі.

2 вересня, під час святкування 357 річниці з Дня заснування міста Сватове, на центральній площі було представлено нового Почесного громадянина міста. Ним став полковник медичної служби Збройних сил України, начальник 59-го військового мобільного госпіталю Центрального регіону Подолян Юрій Віталійович.

У 2017 році був призначений начальником Військово-медичного клінічного центру Північного регіону (м. Харків)

З серпня 2020 року — начальник Військово-медичного клінічного центру Західного регіону (м. Львів).

Має дружину та двох синів.

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента України від 4 грудня року № 878/2019 «Про відзначення державними нагородами з нагоди Дня Збройних Сил України»
  2. Указ Президента України від 21 серпня 2014 року № 660/2014 «Про відзначення державними нагородами України»
  3. Указ Президента України від 19 серпня 2016 року № 336/2016 «Про нагородження відзнакою Президента України – ювілейною медаллю "25 років незалежності України"»

Джерела[ред. | ред. код]