Поетичний слем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Слем (від англ. slam — «ляскання» (особливо дверима); в американському сленгу — «сильний удар по м'ячу»; «різка критика»; «брутальна відповідь») — читання віршів, але читання, в якому важливим є не лише те, що читають, а й те, як. Слем-турнір є химерним поєднанням спорту та мистецтва: це змагання поетів у артистичному читанні. Змагання в повному сенсі цього слова: з оцінками довільно обраного з-поміж глядачів журі, з чітким часовим регламентом, з штрафними санкціями за порушення встановлених правил.

В українській фразеології є яскравий відповідник слему — ляскати (тряскати, траскати) язиком.

Тарас Прохасько зазначив:

...поети нового покоління щораз частіше вдаються до методу, який називається простим американським словом «слем». Як і кожне американське слово, це поняття має дуже багато значень. Скажімо, воно означає звук і порух, з яким закриваються затраснуті двері. Важливішим для поезії є інше значення — спортивне. Слемом у баскетболі означується м’яч, не закинений, а закладений у кошик. Слем… Поетичний метод, що орієнтується на подібну тактику. Ефективну і ефектну, розраховану на жваву реакцію аудиторії.

Тарас Прохасько, Slam: Так затраскуються двері

Історія[ред. | ред. код]

1984 року інженер Марк Сміт, який писав поезію з 19-річного віку, влаштував у Чикаго перший поетичний слем-турнір. А за кілька років той самий Марк Сміт у тому самому Чикаго став організатором регулярних слем-змагань у джаз-клубі з назвою «Green Mill Jazz Club», який став однією з найвідоміших домівок американського слему.

Український слем[ред. | ред. код]

Існує суперечка про дату народження українського слему. Поет Сергій Жадан запевняє, що український слем з'явився 1997 року в Харкові. А головний редактор інтернет-видання proza.com.ua, критик культури, автор книги «SLAM! Теория и практика поэтической революции», слем-майстер і можна сказати культурний революціонер Анатолій Ульянов вважає, що український слем народився відразу після фестивалю «Киевские Лавры 2006», там був встановлений український формат слему, там пройшов перший заявлений турнір зі слему в Україні.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]