Полозков Василь Іудович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Василь Іудович Полозков
рос. Василий Иудович Полозков
Народження 13 січня 1898(1898-01-13)
село Запілля, Катеринославська губернія, Російська імперія (нині Шиловський район, Рязанська область, Російська Федерація
Смерть 27 серпня 1944(1944-08-27) (46 років)
помер від ран на 2-му Українському фронті
Приналежність Прапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних сил Сухопутні війська
Рід військ кавалерія
танкові війська
Освіта Військова академія імені М. В. Фрунзе
Роки служби 19171944
Партія КПРС
Звання  Генерал-майор РСЧА
Командування 18-й механізований полк
29-й танковий полк
15-а танкова дивізія
195-а танкова бригада
18-й танковий корпус
Війни / битви Громадянська війна у Росії
Вторгнення СРСР до Польщі
Приєднання Бессарабії та Північної Буковини до СРСР
Німецько-радянська війна
Битва під Уманню
Нагороди Орден Леніна Орден Суворова II ступеня Орден Вітчизняної війни II ступеня Орден Червоної Зірки Медаль «XX років Робітничо-Селянській Червоній Армії»

Полозков Василь Іудович (13 січня 1898, село Запіллі, Катеринославська губернія, Російська імперія — 27 серпня 1944, помер від ран на 2-му Українському фронті) — радянський військовий діяч, генерал-майор танкових військ.

Початкова біографія[ред. | ред. код]

Василь Іудович Полозков народився 13 січня 1898 року в селі Запіллі, нині Шиловського району Рязанської області Російської федерації.

Перша світова і громадянська війни[ред. | ред. код]

У жовтні 1917 року вступив до лав червоногвардійського загону Обухівського району Петрограду, після чого брав участь у штурмі Зимового палацу, а згодом у бойових діях під Петроградом за Пулковські висоти і Царське Село під час придушення антирадянського повстання під керівництвом Керенського і Краснова. З грудня того ж року Полозков у складі червоногвардійського загону під командуванням Сіверса брав участь у бойових діях проти військ під командуванням генерала Олексія Каледіна на Дону.

У лютому 1918 року вступив до лав РСЧА, після чого його спрямували в кінний загін ВЧК Обухівського району Петрограду. З травня 1919 року, перебуваючи на посаді командира взводу 1-го зведеного Гатчинського полку (Петроградський фронт), брав участь у бойових діях проти військ під командуванням генерала Юденича, а потім з жовтня того ж року командував взводом і ротою у складі 4-го запасного піхотного полку, що дислокувався в Твері. Незабаром його спрямували на навчання на 2-і радянські піхотні курси.

З травня 1920 року, перебуваючи на посаді командира взводу в складі зведеної бригади курсантів на Південному фронті, брав участь у бойових діях проти військ під командуванням генерала Врангеля.

Міжвоєнний час[ред. | ред. код]

Після закінчення курсів Полозков був спрямований на навчання в 1-у, а потім в 6-у кавалерійську школу, яка дислокувалася в Таганрозі, після закінчення якої з 1924 року служив в 26-му кавалерійському полку (5-а кавалерійська дивізія) на посадах командира взводу і ескадрону. З 1925 по 1926 роки брав участь у бойових діях проти на Північному Кавказі.

Після закінчення Військової академії імені М. В. Фрунзе і курсів удосконалення командного складу в 1932 році був призначений на посаду начальника штабу 1-го механізованого полку (1-а кавалерійська дивізія), а в лютому 1934 року — на посаду командира 18-го механізованого полку (32-а кавалерійська дивізія).

З грудня 1935 по січень 1937 року Полозков знаходився в урядовому відрядженні в Японії, за роботу під час якої був нагороджений орденом Червоної Зірки.

У 1939 році був призначений на посаду командира 29-го танкового полку (15-а танкова дивізія), брав участь у вторгненні СРСР до Польщі і приєднанні Бессарабії та Північної Буковини до СРСР. У лютому 1941 року був призначений на посаду командира 15-ї танкової дивізії (16-й механізований корпус, Харківський військовий округ).

Німецько-радянська війна[ред. | ред. код]

З початком війни дивізія під командуванням Полозкова вела оборонні бойові дії в межиріччі річок Прут і Дніпро. Наприкінці липня 1941 року 15-а танкова дивізія потрапила в оточення під час битви під Уманню. Полозкову разом із частиною бійців вдалося вирватися із оточення.

З 27 жовтня по 14 листопада 1941 року Полозков був офіцером зв'язку при командувачі військами Західного фронту генералу армії Жукову. У листопаді був призначений на посаду заступника командувача 49-ю армією по автобронетанковим військам, яка вела оборонні бої на серпуховському напрямку, а також брала участь в ході Тульської оборонної, Тульської наступальної і Калузької наступальної операцій.

У березні 1942 року був призначений на посаду командира 195-ї танкової бригади, в липні — на посаду заступника командувача 4-ї армії по автобронетанковим військам, у грудні — на посаду начальника автомобільного управління штабу Волховського фронту, а в травні 1943 року на посаду заступника командира 2-го гвардійського танкового корпусу, після чого брав участь у ході Єльнинсько-Дорогобузької наступальної операції, а також при звільненні Єльні. 15 грудня 1943 року В. І. Полозков отримав звання генерал-майора танкових військ.

24 грудня 1943 року Василь Іудович Полозков отримав призначення на посаду командира 18-го танкового корпусу, який вів бойові дії в ході Кіровоградської наступальної операції, а також при визволенні Кіровограда. У січні 1944 року в перебігу Корсунь-Шевченківської наступальної операції корпус в районі Звенигородки з'єднався з 6-ю танковою армією, після чого було завершено оточення великого угруповання противника. У березні-квітні корпус вів бойові дії в ході Умансько-Ботошанської та Яссько-Кишинівської наступальних операціях, а також при звільненні міста Хуши, а незабаром успішно розвинув наступ на Бухарест, в ході якого генерал-майор танкових військ Василь Іудович Полозков був важко поранений і помер від ран 27 серпня 1944 року. Похований у місті Більці.

Нагороди[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Колектив авторів. Великая Отечественная: Комкоры. Военный биографический словарь / Под общей редакцией М. Г. Вожакина. — М.; Жуковский: Кучково поле, 2006. — Т. 1. — С. 163-165. — ISBN 5-901679-08-3.