Поліксен (син Агасфена)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поліксен
дав.-гр. Πολύξενος
Міфологія Давньогрецька міфологія
Місцевість Еліда
Заняття цар Еліди
Батько Агасфен
Мати Пелоріда
Діти Амфімах
Пов'язані події Троянська війна
Персонаж твору Іліада

Поліксен (дав.-гр. Πολύξενος, у Гомера дав.-гр. Πολύξεινος) — персонаж давньогрецької міфології, цар Еліди.

Життепис[ред. | ред. код]

Син Агасфена та Пелоріди, онук Авгія. Був одним з женихів Єлени Прекрасної[1][2], після похищення котрої Парісом, виконуючи клятву взяв участь у поході греків на Трою. Кількість кораблів, на котрих він привів свої війська, різниться у давніх авторів. Гомер у Каталозі кораблів зазначає десять кораблів[3], а більш пізній автор Гігін пише про сорок кораблів[4]. Хоча за Гомером сорок, це чисельність всіх еолійських кораблів, на котрих припливли чотири царі. Один з небагатьох грецьких ватажків, що зміг безпечно повернутися додому. По поверненні у Поліксена народився син Амфімах, згідно Павсанію цар назвав свого сина на честь свого товариша, який загинув під Іліоном, Амфімаха, сина Ктеата[5]. Коли Одіссей, після свого повернення з подорожі, став перевіряти свої стада в Еліді, він завітав до Поліксена. Останній подарував гостю чашу[6].

Псевдо-Аполлодор також згадує Поліксена у другій книзі «Міфологічної бібліотеки». Тафійці, після того як вкрали худобу у Електріона, віддали її Поліксену царю Еліди. Згодом Амфітріон викупив худобу та повернув власнику[7]. Цей епізод має хронологічні проблеми, бо у такому разі Поліксен повинен був жити за два покоління до Троянської війни, а Павсаній у розповіді про Еліду пише лише одного царя з таким ім'ям[5].

Астероїд[ред. | ред. код]

На честь Поліксена названий один з троянських астероїдів Юпітера, відкритий у 1973 році нідерланськими астрономами Корнелісом Йоганнесом ван Гаутеном, Інгрід ван Гаутен-Гроневельд та Томом Герельсом[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Псевдо-Аполлодор, III.10.8.
  2. Гігін, 81.
  3. Гомер, II.623.
  4. Гігін, 97.
  5. а б Павсаній, V.3.4.
  6. Евгаммон, синопсис.
  7. Псевдо-Аполлодор, II.4.6.
  8. Lutz D. Schmadel. (22227) Polyxenos // Dictionary of Minor Planet Names. — 5-th Edition. — Berlin, Heidelberg : Springer-Verlag, 2003. — 992 (XVI) с. — ISBN 3-540-00238-3.

Джерела[ред. | ред. код]