Поліморфна перверсія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поліморфна перверсія

Поліморфна перверсія — описовий термін Зигмунда Фрейда для неспецифічної природи дитячої сексуальності в її первісній формі. У психоаналітичній теорії інфантильна сексуальна енергія (лібідо) ще має бути остаточно спрямована на конкретні цілі та об'єкти, і вона здатна зосереджуватися в будь-якому напрямку та на будь-якому об'єкті. Термін вказує на аморфну та мінливу природу лібідо до того, як воно сформувалося в процесах соціалізації та психосексуального розвитку. Сексуальне задоволення в цьому сенсі є не просто генітальним, а потенційно присутнім у всіх чуттєвих взаємодіях, включаючи дотик, нюхання, смоктання, перегляд, демонстрацію, розгойдування, дефекацію, сечовипускання, завдавання болю та отримання травми.[1] Саме ця первинна неспецифічність лібідо в ранньому дитинстві робить можливими варіації статевого потягу, які пізніше проявляються у вигляді так званих «збочень» у дорослої людини.

Теорія Фрейда[ред. | ред. код]

Фрейд висунув теорію, що деякі народжуються з несфокусованим задоволенням/ лібідозними потягами, отримуючи задоволення від будь-якої частини тіла. Об'єкти та способи приємного задоволення різноманітні, вони спрямовані на кожен об'єкт, який може принести задоволення. Поліморфна збочена сексуальність триває з дитинства приблизно до п'ятирічного віку, проходячи три чіткі стадії розвитку: оральну стадію, анальную стадію та генітальну/фалічну стадію. Лише на наступних стадіях розвитку діти вчаться обмежувати прагнення до задоволення-задоволення соціально прийнятими нормами, кульмінацією яких стає гетеросексуальна поведінка дорослих, зосереджена на статевих органах і відтворенні або сублімації потягу до дітородіння.

Фрейд вважав, що на цій стадії недиференційованого потягу до задоволення нормальними є інцестуальні та бісексуальні потяги. Не знаючи, що певні способи задоволення заборонені, поліморфно перверсивна дитина шукає задоволення, де б воно не було. У ранній фазі, оральній фазі, дитина формує лібідозний зв'язок з матір'ю через властиве задоволення, яке отримує від смоктання грудей .

Для Фройда «збочення» — це термін, який не вимагає суджень. Він використовував його для позначення поведінки поза соціально прийнятними нормами його епохи.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Polymorphous perversity. APA Dictionary of Psychology. American Psychological Association. Процитовано 6 September 2023.
  • Freud, Sigmund. The Standard Edition of the Complete Psychological Works of Sigmund Freud. Trans. James Strachey. 24 vols. London: Hogarth, 1953–74.

Посилання[ред. | ред. код]