Понеділок без м'яса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Понеділок без м'яса» англ. «Meatless Monday», «Meat Free Mondays» — міжнародний рух, який закликає людей не їсти м'яса щопонеділка, тим самим покращуючи своє здоров'я, а також «здоров'я планети».

Рух закликає до боротьби з глобальним потеплінням, шляхом зниження споживання м'ясної продукції. Активісти вважають, що якщо кожна людина хоча б один день на тиждень не буде вживати м'ясо, то тим самим зробить велику послугу екології Землі. На вироблення м'ясних продуктів припадає 18 % загального викиду вуглеводню в атмосферу, що призводить до посилення парникового ефекту.

Понеділок як день без м'яса вибрали з кількох причин. П'ятниця вже є традиційним не м'ясним днем для католиків і православних вірян. Понеділок — початок нового тижня, день коли люди повертаються до своїх буденних справ, а нездорові звички, які переважали на вихідних, можна замінити чимось корисним.[1]

До руху вже приєдналася низка великих університетів і підприємств США, сер Пол Маккартні, Альберт Гор, Гвінет Пелтроу, Кейт Мосс.

Найбільше рух поширився у США, Англії, Бразилії, Канаді, Ізраїлі, Австралії, Бельгії.

Історія

[ред. | ред. код]

«Пісний понеділок» або «Понеділок без м'яса» з'явився під час Першої світової війни, коли Міністерство Харчової Промисловості США звернулося до громадян із проханням відмовитися від м'яса раз на тиждень (в понеділок) і від хліба (в середу) для того, щоб зекономити продукти і зробити додаткові консерви та продуктові посилки, які відправляли в Європу, де, на той час, відчувалась нестача харчів. Термін призабули на деякий час, але пізніше до нього знову звернулися з тією ж метою під час Другої Світової.

Понеділок без м'яса є некомерційною ініціативою 2003 року компанії The Monday Campaigns Inc. у співпраці з Медичною школою Блумберга при Університеті Джона Гопкінса. Пізніше цю ініціативу підтримали різні країни світу. Першими приєдналися до руху британці. Сер Пол Маккартні разом з доньками Стеллою і Мері відкрили офіційний сайт[2] в підтримку здорових понеділків. В жовтні 2009 р. Понеділок без м'яса запустила в Сан-Пауло Бразильська Вегетаріанська спільнота за підтримки уряду.

В квітні 2009 р. програма «Понеділок без м'яса» випустила інформаційне відео, в якому висвітлено як споживання м'яса впливає на зміни клімату.

6 квітня 2010 р. Сан-Франциско став першим містом США, яке офіційно проголосило понеділок «днем без м'яса». У листопаді 2012 р. до руху офіційно приєднався Лос-Анджелес. У багатьох ресторанах світу щопонеділка не пропонують м'ясні страви.

У березні 2012 р., уряд Хорватії так само підтримав ініціативу, виключивши м'ясо з понеділкового меню Міністерства Довкілля й Охорони Природи.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Science behind Monday[недоступне посилання з липня 2019]
  2. Meat Free Mondays. Архів оригіналу за 16 травня 2014. Процитовано 10 травня 2014.

Посилання

[ред. | ред. код]