Порнографічне натхнення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зображення, на якому показано багато різних висловлювань, які люди можуть сказати про людину з обмеженими можливостями, щоб показати, наскільки вона «надихає».

Порнографічне натхнення (англ. Inspiration porn) — це зображення людей з обмеженими можливостями (або іншими незвичними життєвими обставинами) як натхнення для здорових людей (або іншої загальної референтної групи) на основі їхніх життєвих обставин[1]. Термін «порнографічне натхнення» є аналогією з порнографією, оскільки матеріал сприймається як об'єктивація людей з обмеженими можливостями на користь або задоволення здорових.[2][3] Порнографічне натхнення є формою ейблізму[4]. Прикладом порнографічного натхнення може бути фотографія дитини з обмеженими можливостями, яка бере участь у звичайній діяльності, із підписами, націленими на здорових людей, наприклад «ваше виправдання безглузде», «перш ніж здатися, спробуйте» або «вони не дозволили своїй інвалідності зупинити їх»[1].

Походження[ред. | ред. код]

Термін був введений у 2012 році активісткою за права людей з обмеженими можливостями Стеллою Янг у редакційній статті веб-журналу Австралійської телерадіомовної корпорації Ramp Up[5] і детальніше досліджений у її виступі на TEDx .[6] Про свої рішення щодо назви порнографічного натхнення Янг заявила: «Я використовую термін „порно“ свідомо через об'єктивізацію однієї групи людей на користь іншої групи людей»[2]. Вона відкинула ідею про те, що звичайна діяльність людей з обмеженими можливостями повинна вважатися надзвичайною через їх інвалідність[1].

Критика[ред. | ред. код]

Критика порнографічного натхнення включає в себе те, що це «інші» люди з обмеженими можливостями, що воно зображує інвалідність як тягар (на відміну від зосередження на соціальних перешкодах, з якими стикаються люди з обмеженими можливостями), і що зведення людей з обмеженими можливостями до натхнення дегуманізує їх[7][8] і робить їх винятковими прикладами[9]. Саме порнографічне натхнення підсилює стереотипи, створені суспільством для людей з обмеженими можливостями, що вони нездатні та менш компетентні, ніж ті, хто не має інвалідності. Після перегляду реклами 2016 року під назвою «Ми надлюди» з літніх Паралімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро, яка показувала різноманітних людей з обмеженими можливостями, які виконували завдання у сфері легкої атлетики, музики, домашнього господарства тощо разом із повторюваним повідомленням «Так, я можу», відповідна група глядачів-інвалідів вважала, що це загалом експлуатує людей з обмеженими можливостями заради задоволення та комфорту людей без інвалідності[10].

У масовій культурі[ред. | ред. код]

Телевізійне шоу Speechless 2016 року дослідило цю концепцію в епізоді, де порнографічне натхнення пояснюється як «зображення людей з обмеженими можливостями як одновимірних святих, які існують лише для того, щоб зігрівати серця та відкривати розум здорових людей»[11].

Телевізійне шоу Loudermilk, сезон 3, серія 7 «Вітер під моїми крилами» досліджує проблему, оскільки звичайний персонаж «Роджер» у виконанні Мета Фрейзера, який страждає на Синдром фокомелии, спричинену талідомідом, бореться з отриманням нагороди, яку він отримує за просте існування (і, можливо, для гри на барабанах) зі своєю інвалідністю.

У фільмі «Диво» 2017 року головного героя Оггі, дитину з обмеженими можливостями, переводять до державної школи. У центрі фільму Оггі «діє як одноосібна кампанія проти булінгу — навчає своїх однокласників, членів родини та глядачів прийнятності»[12] протягом усього його навчання. Теми фільму в поєднанні з тим, що дитина-актор не є інвалідом, змусили багатьох стверджувати, що такі фільми, як «Диво», формують інвалідність як цінну лише тоді, коли задовольняють емоційні потреби та умови інших спільнот[13].

Хоча цей термін було введено нещодавно, порнографічне натхнення в популярній культурі сягає багатьох століть. За словами письменниці Ніколь Маркотич, у "Різдвяній пісні " Чарльза Діккенса (1843) використовується персонаж Крихітний Тім, щоб проілюструвати, як «інвалідність сама по собі перетворює звичайних людей на благородних і гідних людей»[2].

Гіларі Г'юз з Entertainment Weekly розкритикувала альбом для фільму «Музика» 2021 року, написавши, що лірична тема «мотиваційної мови» «небезпечно близька до порнографічного натхнення»[14].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Ellis, Katie; Kent, Mike (10 листопада 2016). Confirming normalcy. ‘Inspiration porn’ and the construction of the disabled subject?. Disability and Social Media: Global Perspectives (англ.). Taylor & Francis. ISBN 978-1-317-15028-2.
  2. а б в Markotić, Nicole (26 травня 2016). Disability in Film and Literature (англ.). McFarland. ISBN 978-0-7864-9649-5.
  3. Kellgren-Fozard, Jessica (13 червня 2018). Why not all disabled people want to be seen as 'an inspiration'. Cosmopolitan (брит.). Процитовано 7 лютого 2022.
  4. Mitchell, Kate (17 липня 2017). On Inspiration Porn. HuffPost. Процитовано 5 березня 2018.
  5. Young, Stella (3 липня 2012). We're not here for your inspiration. Australian Broadcasting Corporation. Процитовано 29 березня 2016.
  6. Young, Stella, I'm not your inspiration, thank you very much (англ.), процитовано 22 жовтня 2020
  7. Rakowitz, Rebecca. Inspiration porn: A look at the objectification of the disabled community | The Crimson White. The Crimson White. University of Alabama. Архів оригіналу за 5 March 2018. Процитовано 5 березня 2018.
  8. Mitchell, Kate (17 липня 2017). On Inspiration Porn. Huffington Post. Процитовано 5 березня 2018.
  9. Henningham, Nikki (2014). 8. 'Part of the human condition': Women in the Australian disability rights movement. У Damousi, Joy; Rubenstein, Kim; Tomsic, Mary (ред.). Diversity in Leadership: Australian women, past and present. ANU Press. с. 149—166. ISBN 9781925021707. JSTOR j.ctt13wwvj5.11.
  10. Cameron, Leah (2018). Inspiring or Perpetuating Stereotypes?: The Complicated Case of Disability as Inspiration. Carleton University.
  11. 'Speechless' Just Schooled Everyone On Disability 'Inspiration Porn'. The Huffington Post. 16 січня 2017. Процитовано 18 квітня 2017.
  12. Lane, Dorothy (2019). Presuming Competence: an Examination of Ableism in Film and Television. Florida State University Libraries.
  13. View of "Come and see Our Art of Being Real": Disabling Inspirational Porn and Rearticulating Affective Productivities | Theatre Research in Canada / Recherches théâtrales au Canada. journals.lib.unb.ca. Процитовано 14 грудня 2020.
  14. Hughes, Hilary (11 лютого 2021). Sia's 'Music' soundtrack can't escape the film's broader controversy. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 12 лютого 2021. Процитовано 12 лютого 2021.