Портал:Австралія/Добра стаття/Архів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портал Обговорення Проєкт Обговорення проєкту Редактори
Зміст: Top · 2007· 2008· 2009· 2010· 2011· 2012· 2013· 2014· 2015· 2016· 2017· 2018

За цим посиланням ви зможете найти архів усіх кандидатів на добру.

2007[ред. код]

3 березня[ред. код]

Єлизаве́та ІІЄлизаве́та ІІ (Елізабет Александра Мері Віндзор, англ. Elizabeth II, Elizabeth Alexandra Mary Windsor; 21 квітня 1926, Лондон, Англія) — королева і голова держави Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії та 15-ти країн Співдружності націй — Канади, Австралії, Нової Зеландії, Ямайки, Барбадосу, Багамських Островів, Гренади, Папуа Нової Гвінеї, Соломонових Островів, Тувалу, Сент-Люсії, Сент-Вінсенту і Гренадин, Антигуа і Барбуди, Белізу, Сент-Кіттсу і Невісу. У всіх країнах, окрім Сполученого Королівства, її представляють генерал-губернатори, що призначаються нею. Окрім цього, Єлизавета II править також британськими заморськими територіями як королева Сполученого Королівства. Голова Співдружності націй, Верховний головнокомандувач Збройних Сил, Лорд Острова Мен, Верховний управитель Церкви Англії, Захисниця віри, герцог Нормандії.

2008[ред. код]

2009[ред. код]

5 червня[ред. код]

Тасманійський дияволТасманійський диявол (Sarcophilus harrisii) — вид хижих сумчастих ссавців, нині поширений винятково на австралійському острові-штаті Тасманія, єдиний сучасний представник роду Sarcophilus. Розміром з невеликого собаку, але має міцнішу статуру. Він відомий характерним чорним хутром, характерним запахом у разі тривоги, дуже гучним голосом і люттю, з якою пожирає їжу. Після того, як 1936 року на острові вимер тилацин (Thylacinus cynocephalus), тасманійський диявол залишився там найбільшим хижаком. Він може як полювати на живих тварин, так і харчуватися падаллю. Живе поодинці, але інколи біля великої здобичі звірі збираються в невеликі групи. На австралійському континенті вимер приблизно за 400 років до початку колонізації материка європейцями 1788 року. Від 1941 року перебуває під офіційною охороною. З кінця 1990-тих років почалася епізоотія хвороби пухлин морди диявола (DFTD), що поставила виживання виду під загрозу. З травня 2008 року вид офіційно перебуває у стані «під загрозою».

2010[ред. код]

2011[ред. код]

9 вересня[ред. код]

Гігантський кенгуруКускусоподібні, або дворізцеподібні — найчисельніший ряд сумчастих, на який припадає майже половина їх різноманіття. У ряді налічують 11 родин і від 110 до 131 окремих видів (в різних джерелах вказується різна кількість видів). Такі відомі представники сумчастих як кенгуру та коали належать до цього ряду. До нього ж належали і найбільші, тепер вже вимерлі, сумчасті з роду Diprotodon, а також найбільший хижий сумчастий — Thylacoleo carnifex. Представники цього ряду дуже відрізняються за розмірами, зовнішнім виглядом та способом життя. Найбільший сучасний представник це рудий кенгуру (Macropus rufus) дорослі самці якого можуть важити до 100 кілограмів, а найменший Acrobates pygmaeus важить лише 15 грамів. У більшості це травоїдні тварини і лише деякі види вторинно комахоїдні й зрідка ловлять дрібних хребетних. Деякі види спеціалізуються на харчуванні соком та нектаром рослин.

2012[ред. код]

2013[ред. код]

11 січня[ред. код]

Миклухо-Маклай Микола Миколайович Миклу́ха-Макла́й Мико́ла Микола́йович (17 липня 1846 року, с. Язикове, Новгородська губернія — 14 квітня 1888 року, Санкт-Петербург) — відомий мандрівник, антрополог, етнограф, географ; дослідник народів Південно-Східної Азії, Австралії й Океанії, папуасів північно-східного берега Нової Гвінеї (Берег Маклая). Автор близько 160 наукових праць; українського походження з козацького роду Миклух. Був підданим Російської імперії, але майже все своє свідоме життя провів поза її межами, де й зробив свої знакові дослідження та відкриття. Навчався в Санкт-Петербурзькому, Гейдельберзькому університетах і Єнськму університетах. Член географічних товариств: Імператорського російського, Австралазії, Ліннеївського товариства Нового Південного Уельсу, сіднейської філії Австралійської біологічної асоціації, Квінслендського Філософського товариства, Королівського Фізичного товариства в Голландській Ост-Індії в Батавії.

22 лютого[ред. код]

Сомерсет, 1869 рікСо́мерсет (англ. Somerset) — історична місцевість, резиденція для адміністрування району Торресової протоки, а тепер руїни колишньої садиби (англ. homestead) Сомерсет, розташованої приблизно за 35 км на північ від міста Бамага на півострові Кейп-Йорк у Квінсленді, Австралія. В надії створити «другий Сінгапур» і заволодіти торгівлею Торресової протоки, а потім і з Новою Гвінеєю, 1865 року Сомерсет бува проголошений урядом Квінсленду «вільним портом». 1865 року в Сомерсеті були збудовані казарми та кухня для загону королівської морської піхоти, приміщення для офіцерського складу, приміщення з кухнею для лікаря, будівля шпиталю, склад боєприпасів, магістрат поліції, човнова станція. Але вже 1877 року уряд перевів адмінцентр Островів Торресової протоки на острів Терсді. Залишки будівель були продані Френку Джардіну за символічну суму. Згідно з переписом 2011 року місцевість не мала постійного населення.

2014[ред. код]

2015[ред. код]

2016[ред. код]

3 червня[ред. код]

Захоплений малайський партизанВійна в Малайї (англ. Malayan Emergency; малай. Darurat Tanah Melayu) — колоніальний збройний конфлікт між військами Британської Співдружності і воєнізованим крилом комуністичної партії Малайї впродовж 1948—1960 років. Малайські комуністи називали конфлікт «антибританська національно-визвольна війна». У британській історіографії війна відома як «надзвичайна ситуація», оскільки офіційно був впроваджений лише надзвичайний стан, а не воєнний. Конфлікт почався 12 червня 1948 року і тривав більш як дванадцять років. Війну розпочали комуністи, яка намагалась вести боротьбу за незалежність і комуністичну революцію одночасно. У самій Британії, яка тільки три роки жила без війни, конфліктом не дуже цікавились, оскільки вважали його «далеким» і «провінційним». Малайська війна — один із найяскравіших прикладів партизанської війни, яка була виграна не повстанцями, а центральними представницькими органами, які зрештою домоглись незалежності Малайзії.

2017[ред. код]

2018[ред. код]

2019[ред. код]