Портал:Ботсвана/Африка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Респу́бліка Ботсва́на (англ. Republic of Botswana; сетсв. Lefatshe la Botswana) — держава в центрі південної Африки, що не має виходу до моря. Площа: 581,73 тис. км² (46-е місце у світі), з них 2,5 % зайнято внутрішніми водами. Населення: 1,6 млн осіб (144-е місце у світі). Столиця: місто Габороне.

Держава знаходиться на півдні Африки, простяглась із заходу на схід на 950 км, із півночі на південь — на 1000 км. На заході і півночі межує з Намібією (спільний кордон — 1360 км); на півдні — з Південно-Африканською Республікою (1840 км); на північному сході — із Зімбабве (813 км). Виходу до моря не має.

На півночі Ботсвани виділяють дві великі западини Окаванґо і Макґадікґаді, в яких розташовані солоні озера і болота. Річки Калахарі в сухий сезон повністю пересихають. Південно-східні райони країни дренують притоки Лімпопо, але й вони сильно міліють протягом значної частини року. Значно багатшими є водні ресурси півночі країни. Особливо виділяються Окаванґо, найбільш повноводна річка Ботсвани, і прикордонна річка Чобе, притока Замбезі. Повноводна річка Окаванґо, що тече з височин Анголи, утворює на борту однойменної западини внутрішню дельту і губиться в численних протоках і болотах.