Портал:Відеоігри/Добрі статті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Добрі статті порталу «Відеоігри»

Survariumбезкоштовний багатокористувацький онлайн-шутер від першої особи (F2P MMOFPS). Розробляє гру українська компанія Vostok Games, яку створили вихідці з компанії GSC Game World, що відома у всьому світі завдяки відеоіграм S.T.A.L.K.E.R. та Козаки. Розробку гри анонсували 25 квітня 2012 року, а вихід на персональних комп'ютерах — під кінець 2013 року. 4 квітня 2013 року стартувала реєстрація учасників на альфа-тестування гри. А вже 20 грудня 2013 стартував закритий бета-тест (де також було додано українську локалізацію). У теперішню стадію відкритого бета-тестування гра перейшла 30 червня 2014 року.

Події гри розгортаються в недалекому майбутньому та побудовані навколо масштабної екологічної катастрофи на Землі, причини якої достеменно невідомі. В режимі PvP, до 16-ти гравців діляться на дві рівні команди, змагаючись в одному з п'яти режимів, на одній з одинадцяти локацій (у командах можлива пропорційна присутність ботів, за недостатньої кількості реальних гравців). В режимі PvE (CO-OP), до 3-ох гравців проходять разом місію, що має три рівні складності. Також присутні навчальна місія і тренувальний режим з ботами.

За словами розробників, концепція Survarium — це новий ступінь еволюції ідеї S.T.A.L.K.E.R., розробці якої вони присвятили 10 років. Події в новій грі виходять за рамки закритої території Чорнобильської зони, поширюючись на весь світ.

Crysis (читається як Кра́йзис, з англ. — «Криза») — відеогра, воєнно-фантастичний шутер від першої особи з елементами тактичного шутера, розроблений німецькою компанією Crytek і виданий Electronic Arts. Перша гра однойменної серії із трилогії. Crysis був випущений 13 листопада 2007 року в Північній Америці, 15 листопада в Австралії, 16 листопада в Європі, 23 листопада в Новій Зеландії й 29 листопада в Японії ексклюзивно для персональних комп'ютерів. 18 вересня 2008 року, майже через рік після релізу, Crysis стала доступною для завантаження через інтернет-сервіс цифрової дистрибуції Steam.

Події Crysis розвиваються у вигаданому майбутньому, у 2020 році, коли на острові біля узбережжя Китаю був виявлений древній інопланетний космічний корабель. Одиночна кампанія пропонує гравцеві зіграти роль бійця спецзагону United States Delta Force Джейка Данна (англ. Jake Dunn) з позивними Кочівник (англ. Nomad). Номад озброєний різноманітною футуристичною зброєю та обладнанням, в особливості нанокостюмом (англ. Nano Muscle Suit). У Crysis гравець бореться з військовими північнокорейської армії та інопланетними ворогами у чотирьох різноманітних локаціях: у джунглях тропічного острова, усередині «Льодяної сфери» (що складається з тих самих джунглів, тільки заморожених), безпосередньо всередині космічного корабля (на якому панує невагомість) і на американському авіаносці.

5 червня 2008 року було анонсовано доповнення Crysis Warhead. Воно було випущене 18 вересня 2008 року в роздрібному продажі й через Steam. У березні 2011 року була випущена у продаж «Crysis 2».

League of Legends (укр. Ліга Легенд, вживається скорочення LoL) — відеогра жанру MOBA (багатокористувацька онлайн бойова арена), створена командою розробників Riot Games для Microsoft Windows та Macintosh. Гра була вперше анонсована 7 жовтня 2008 року під назвою «League of Legends: Clash of Fates» (укр. Ліга Легенд: Сутичка доль). З 10 квітня 2009 р. до 26 жовтня 2009 р. гра перебувала в стадії закритого бета-тесту, а з 27 жовтня 2009 року була випущена і відкрита для загального доступу.

У жовтні 2012 року Riot Games у своєму пресрелізі оголосила, що League of Legends стала найпопулярнішою відеогрою в світі: у ній було зареєстровано 70 мільйонів гравців, з яких 32 мільйони були активними впродовж місяця, а 12 мільйонів — щоденно. Середній постійний онлайн гри становив 3 мільйони гравців. У вересні 2016 року Riot Games заявили про понад 100 мільйонів активних гравців щомісяця.

Існує кілька офіційних серверів гри, які розподілені за територіальним принципом та відкритий сервер для тестування майбутніх оновлень. Приватних («піратських») серверів League of Legends немає. Глобально ігровий час поділений на сезони, які тривають близько року. По закінченні кожного сезону відбувається оновлення рейтингів гравців та проводиться світовий чемпіонат серед найкращих професійних команд світу, які відбираються впродовж сезону. Перший світовий чемпіонат — Riot Season 1 Championship відбувся в червні 2011 року. Чемпіонат світу 2015 року Worlds 2015 одночасно переглядали 4.2 мільйона глядачів, а чемпіонат 2018 Mid-Season Invitational одночасно переглядало вже 19.8 мільйонів глядачів.

Silent Hill 2 (укр. Сайлент Гілл 2, букв. укр. Тихий Пагорб 2) — багатоплатформова відеогра в жанрах survival horror та пригодницького бойовика, розроблена японською командою Team Silent[en] і видана Konami. Гра була випущена на гральній консолі PlayStation 2 в США 24 вересня 2001 року, через три дні — в Японії, а 23 листопада — в Європі. Згодом проєкт було портовано на персональні комп'ютери та консоль Xbox. У перший місяць продажу було реалізовано понад мільйон копій проєкту.

Хронологічно є другою грою в серії Silent Hill, проте сюжетно не пов'язана напряму з першою частиною. Дія відбувається у вигаданому всесвіті, що певною мірою нагадує реальний світ, проте його реальність частково перетинається з так званим «альтернативним світом». Головним героєм є Джеймс Сандерленд, котрий отримує від своєї загиблої дружини листа з проханням приїхати до курортного містечка Сайлент Гілл. Ігровий процес полягає у вирішенні загадок, пошуку необхідних предметів, дослідженні локацій, протистоянні головного героя та монстрів.

Гра отримала загальне визнання поміж критиків, а десять профільних видань навіть поставили їй найвищий бал. Більшість оглядачів високо оцінили загальну атмосферу та глибину сюжету, вибудованого навколо любові, ненависті, смерті, насилля, злочину та покарання, божевілля, а також табуйованої тематики сексуального насилля та інцесту. Музичний супровід, на думку деяких критиків, є одним з найкращих в історії відеоігор. Негативно ж оглядачі зустріли систему управління, роботу віртуальної камери та нелогічність загадок. Silent Hill 2 входить до списків найкращих ігор усіх часів та займає високі позиції в чартах найстрашніших горорів ігрової індустрії.

Род Ферґюссон (англ. Rod Fergusson) — канадський відеоігровий продюсер, найбільше відомий керуванням розвитку франшизи «Gears of War»[en] спершу в Epic Games, згодом як очільник The Coalition, дочірньої студії Microsoft. За часи своєї кар'єри, він долучався до створення відеоігор «Bulletstorm», «Unreal Tournament 3», займався портуванням Counter-Strike для Xbox, тощо.

Свою кар'єру в індустрії відеоігор Род Ферґюссон розпочав у 1990-х роках, коли почав працювати в Microsoft. На початку 2000-х він приєднався до Epic Games, де брав участь у розробленні франшизи «Gears of War». Покинувши компанію 2012-го, допоміг у розробленні BioShock Infinite для Irrational Games, та вже 2014 року повернувся до Microsoft Studios, де з 2015-го до 2020-го очолював студію «The Coalition», відповідальну за розроблення Gears of War 4 та Gears 5.

З лютого 2020 року працює в Blizzard Entertainment, де відповідає за розвиток серії відеоігор «Diablo», допомагаючи створювати Diablo IV, анонсовану наприкінці 2019-го.

Undertale (Андерте́йл; укр. Підземна казка) — рольова відеогра, розроблена Тобі Фоксом. Гравець керує людською дитиною, що випадково потрапила до підземного світу, заселеного почварами. Рішення, ухвалені гравцем під час проходження гри, сильно впливають на подальший розвиток сюжету.

Тобі Фокс виступив сценаристом, програмістом, дизайнером і композитором. Із художнім оформленням йому допомагала дизайнерка Теммі Чанґ. За словами Фокса, на створення Undertale його, серед іншого, надихнули серії відеоігор «Mother»[en] та «Mario & Luigi», відеогра «Touhou Project», а також комедійний телесеріал «Містер Бін».

Undertale вперше було випущено 15 вересня 2015 року в сервісі цифрової дистрибуції Steam для операційних систем Microsoft Windows та macOS, згодом її портували для Linux, PlayStation 4, PlayStation Vita та Nintendo Switch.

Відеогру дуже позитивно сприйняли критики, високу оцінку отримали сюжет, система битви та музичний супровід, численні видання назвали Undertale грою року. Undertale відзначилася фінансовим успіхом, а також була номінована на численні нагороди.

2018 року Тобі Фокс випустив першу частину відеогри «Deltarune», що не є сиквелом чи приквелом до попередньої праці Фокса, проте, за його словами, «призначена для людей, які пройшли Undertale».


Усі добрі статті про відеоігри