Портал:Війна/Вибрані формування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Емблема Берегової охорони Норвегії
Емблема Берегової охорони Норвегії

Берегова охорона Норвегії (норв. Kystvakten) є морською військовою силою, яка є частиною норвезького Королівського військово-морського флоту. Відповідальність берегової охорони — це інспекція рибгосподарства, митний правопорядок, прикордонний контроль, правозастосування, судноплавна інспекція, охорона довкілля, а також пошук та рятування. Вона діє по всій Норвегії — 2,385,178 квадратних кілометрів (920,922 кв. миль) виключної економічної зони (ВЕЗ), внутрішніх вод та територіальних вод. Штаб-квартира розташована на військово-морській базі Сортланд. У 2013 році Берегова охорона мала 370 працівників, у тому числі призовників, а бюджет — 1 мільярд норвезьких крон.
Берегова охорона поділяється на три основні компоненти. Зовнішня берегова охорона охоплює ВЕЗ і складається з трьох морських патрульних кораблів типу «Ян-Маєн», трьох морських патрульних кораблів типу «Баренцшав», а також сторожових кораблів «Олесунн», «Свальбард» і «Гарстад». Внутрішня берегова охорона складається з п'яти патрульних суден типу «Норнен». Берегова охорона має авіаційну підтримку патрульних літаків P-3 Orion та вертольотів Westland Lynx, котрі експлуатуються Королівськими авіалініями Норвегії. «Лінкс» поступово звільняється з норвезької служби і замінюється NH90.
Берегова охорона має свою основу в службі спостереження за рибним господарством, яка була створена в 1908 році. Це була спільна військова і цивільна операція; вона орендувала риболовецькі судна під час сезону для доповнення великих суден із флотом. Це було перетворено на Військовий риболовний нагляд в 1961 році. Берегова охорона була заснована 1 квітня 1977 року, того ж року, коли Норвегія окреслила її ВЕЗ. Реструктуризація призвела до постачання патрульних кораблів типу «Нордкап» і вертольотів «Лінкс». Внутрішня берегова охорона була заснована в 1996 році. Берегова охорона бере участь у війні в Перській затоці 1990—1991 років та знищенні сирійської хімічної зброї в 2014 році.:::::::::Докладніше