Портал:Гаррі Поттер/Вибрана особистість/Архів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

6 грудня 2008 — 5 січня 2009[ред. код]

Луна Лавґуд (англ. Luna “Loony” Lovegood) - персонаж серії романів про Гаррі Поттера англійської письменниці Джоан К. Роулінґ. Вперше вона з'являється у романі "Гаррі Поттер та Орден феніксу". Луна навчається на факультеті Райвенклов, на один курс молодше Гаррі Поттера (разом з нею на одному курсі вчиться Джинні Візлі). Батько Луни Лавгуд - редактор журналу «Базікало».

Читати далі...

29 листопада 2009 — 5 січня 2009[ред. код]

Лорд Волдеморт (англ. Lord Voldemort), він же Том Ярволод Редл (англ. Tom Marvolo Riddle; 31 грудня 19262 травня 1998) — темний чарівник, що володіє величезною магічною силою і практично досяг безсмертя за допомогою чорної магії, ворог Гаррі Поттера.


Ім'я "Волдеморт" походить від французького: vol de mort — «політ смерті». Джоан Роулінг доволі добре знає французьку і підробляла приватними уроками.

Оскільки ім'я «Волдеморт» він отримав з букв свого справжнього імені, воно є анаграмою імені «Том Ярволод Редл» (при перестановці букв виходить «Я Лорд Волдеморт», що в оригіналі виглядає як «Tom Marvolo Riddle → I am Lord Voldemort»). При цьому значення англійського слова riddle (загадка, головоломка, таємниця) при перекладі прізвища втрачено. Ім'я Voldemort, для збереження анаграми, передано як Волдеморт.

Лорд Волдеморт з'являється в п'яти з семи книг(безпосередньо з Гаррі він зустрічається в першій, другій, четвертій, п'ятій і сьомій книгах), а у фільмах його грають Річард Бреммер, Крістіан Коулсон і Ральф Файнс.

Волдеморта в світі чарівників бояться настільки, що навіть ім'я його, як правило, не вимовляють. Більшість героїв називає його «Відомо-Хто» або «Той-Кого-Неможна-Називати», а Смертежери називають його «Темний Лорд» (як і Сивіла Трелоні, в пророцтві). Гаррі Поттер, проте, ніколи не боявся вимовляти його ім'я, з часом, з деяким побоюванням, його прикладу послідують Герміона Ґрейнджер і Джіні Візлі. Деякі члени Ордена фенікса, наприклад, Албус Дамблдор, Сіріус Блек і Ремус Люпин завжди без будь-яких коливань називали повне ім'я Волдеморта. В сьомій частині Міністерство магії забороняє вимовляти ім'я Волдеморта: на ім'я накладають заклинання (Табу), яке відстежує місцеположення того, хто його вимовить.

Читати далі...