Портал:Гонконг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Портал:Гонконг
香港指南

Портал — головна сторінка підрозділу Вікіпедії про Гонконг та різноманітну тематику пов'язану з ним.

Редактори

Портал Обговорення порталу Доглядачі порталу Червоні посилання ПРОЄКТ
Гонконг
Редагувати

Особливий адміністративний район Гонконг (Сянган; кит. трад. 香港特別行政區, спр. 香港特别行政区, піньїнь xiānggǎng tèbié xíngzhèngqū — сянґан теб'є сінчженцюй; англ. Hong Kong Special Administrative Region, кант. хьонкон такпіт ханчінкхьой) або скорочено Гонконг (кит. 香港, сянган, «порт пахощів») — особливий адміністративний район Китайської Народної Республіки, колишня британська колонія на південному сході Китаю в Південнокитайському морі. Гонконг розташований на острові Гонконг, включає півострів Цзюлун, багато інших островів, найбільший із них Лантау.

Раніше частина Китаю, острів був окупований Великою Британією в 1841 під час першої Опіумної війни і переданий Китаю за договором 1842 року. Півострів Коулун за конвенцією 1860 передано в оренду на 99 років з 1898 року. Колонію, що успішно розвивалася наприкінці 19 — початку XX століття, захопила в 1941—1945 рр. Японія. В 1984 Велика Британія зобов'язалася передати Гонконг Китаю за умов, що економічна незалежність і капіталістичний уклад не зміняться на острові протягом 50 років.
Нові статті
Редагувати
  • Ї мейн — започаткував 4 січня 2024 користувач Flom m
  • Сяочі — започаткував 3 січня 2024 користувач Flom m
Допомога
Редагувати
Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей про Гонконг.

Ви можете написати власні статті. Для цього наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, у панелі «Пошук», що знаходится згори зліва, і натисніть кнопку «Перейти». Якщо статті за вказаним словом або терміном Ви не знайшли, можете створити її використовуючи панель «Створити статтю» розміщену нижче.



Див. також

Учасники
Редагувати
--Andrei (обговорення) 06:15, 25 серпня 2022 (UTC)
Вибране зображення (архів)
Редагувати
Вид з району Гонконгу Цім Ша Цуй (zh:尖沙咀) на острів Гонконг. Світлина зроблена під час Вікіманії 2013.
Вибрана особистість Оновити кеш
Редагувати

Вонг Карвай (кит. 王家卫; нар. 17 липня 1958, Шанхай, КНР) — гонконгський кінорежисер та сценарист.

1988 року Вонг Карвай дебютував із кримінальною мелодрамою «Доки не висохнуть сльози». У цій режисерській роботі відбився вплив «Злих вулиць» Мартіна Скорсезе (1974), але водночас вже чітко проглядався почерк Карвая: неповторна робота Крістофера Дойла, пустельні вулиці, дешеві азійські заклади громадського харчування та фатальна самотність героїв його стрічок. Успіх фільму перевершив усі сподівання критиків, попри те, що це була його дебютна робота.

Найвідоміша стрічка Вонг Карвая — фільм «Любовний настрій». Фільм отримав усі можливі нагороди та призи в своїй категорії.

Карвай був головою журі Каннського кінофестивалю 2006 року, а 2013 року очолив 63-й Берлінський фестиваль.
Категорії
Редагувати
Братні портали
Редагувати
Гонконг у інших проєктах Вікімедіа
Редагувати