Портал:Греція/Новини Греції/2012

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Архів за 2010 рік :: Архів за 2011 рік
Дата Повідомлення
27 лютого 2012 року Футбольні клуби Панатінаїкос, АЕК та ПАОК на один рік умовно відсторонені UEFA від участі у єврокубках. Лише до 31 березня клуби мають час довести фінансову стабільність. Також Панатінаїкос та АЕК мають сплатити штрафи — 75 та 150 тис. євро відповідно.
28 лютого 2012 року Агенція Standard & Poor's понизила суверенний кредитний рейтинг Греції до «вибіркового дефолту», хоча 27 лютого Бундестаг (після розширення участі Німеччини у стабілізаційному фонді ЄС) підтримав рішення виділити Греції черговий транш 103 млрд. євро.
29 лютого 2012 Уряд Греції, намагаючись подолати боргову кризу, оголосив про початок процесу приватизації компанії DEPA, що займається перерозподілом природного газу в країні. Також пропонується придбати 100% самої DEPA та контрольний пакет у 66% акцій дочірньої компанії DESFA.
02 березня 2012 Нещодавно звільнений 52-літній чоловік взяв у заручники двох працівників та відкрив стрілянину на своєму колишньому місці роботи. Дві особи отримали поранення легкого ступеня.
03 березня 2012 Агенція Moody’s понизила кредитний рейтинг Греції до С — мінімального у своїй шкалі. При цьому жодних прогнозів рейтингу не присвоєно і особливо підкреслюється, що Moody's не вірить в успіх реструктуризації національного боргу Греції.
05 березня 2012 За даними Євробарометру, у 2012 році Греція — четверта за популярністю країна літнього відпочнику в Європі. Тут планують відпочити щонайменше 4% громадян ЄС. З першої по третю сходинки посіли відпосідно — Іспанія (10%), Італія (7%) та Франція (6%).
11 квітня 2012 Голова чинного уряду широкої коаліції Лукас Пападімос під час засідання Кабінету міністрів оголосив остаточну дату дострокових парламентських виборів6 травня 2012 року.
17 квітня 2012 У віці 64 років від гострого набряку легенів помер Дімітріс Мітропанос — співак, найвизначніший виконавець лаїко сучасності. Поховання відбудеться 19 квітня на Першому афінському кладовищі.
10 травня 2012 У храмі Гери Стародавньої Олімпії запалено олімпійський вогонь лондонської Олімпіади. Тиждень триватиме естафета вогню материковою Грецією, після чого на стадіоні «Панатінаїкос» в Афінах його урочисто передадуть британській стороні.
;15 травня 2012 Оскільки жоден з лідерів трійки партій-переможниць не сформував коаліційний уряд, оголошено про проведення нових парламентських виборів за місяць. Також у понеділок буде оголошеного нового в.о. прем'єр-міністра країни.
17 травня 2012 Склав присягу тимчасовий Кабінет міністрів Греції. Його очолив Панайотіс Пікраменос. Повноваження уряду обмежені, головна його задача — підготувати та провести нові парламентські вибори 17 червня.
22 травня 2012 Переможцем на повторних парламентських виборах може стати SYRIZA, за неї свої голоси готові віддати 20.8% респондентів. Між тим Алексіс Ципрас заявив, що SYRIZA все одно не вестиме переговори із жорсткої економії, як і про вихід країни із Єврозони.
26 травня 2012 Греція опинилася на порозі гуманітарної кризи: впродовж останніх шести місяців уряд скорочував держвитрати на лікарські засоби і нині не субсидує фармацевтів. Через втрату роботи більшість греків більше не мають страховок, а самі не в змозі придбати необхідні ліки.
;21 червня 2012 Склав присягу новий коаліційний уряд, сформований переможницею виборів 17 червня Новою Демократією спільно із ПАСОК та Демократичними лівими. Новим прем'єр-міністром Греції став лідер Нової Демократії Антоніс Самарас.
22 червня 2012 Рахунком 4:2 завершився матч між збірними Німеччини та Греції у чвертьфіналі Євро-2012. Таким чином, Греція припинила участь у чемпіонаті. Перший гол забив у другому таймі Йоргос Самарас, другий — Дімітріс Салпінгідіс з пенальті.
26 червня 2012 Щойно призначений міністр фінансів Василіс Рапанос подав у відставку через проблеми зі здоровям. Його наступником став Янніс Стурнарас, керівник робочої групи на початку 2000-х років при переході Греції з драхми на євро, якого греки прозвали «Містером Євро».
17 жовтня 2012 Розпочався другий за сотанні три тижні 48-годинний загальнонаціональний страйк напередодні самміта ЄС. У центрі Афін у маршах протесту, очолених двома найбільшими профспілками Греції, взяло участь понад 70 тисяч осіб. Нерідко протести переростали у сутички із поліцією, одна особа загинула.
26 жовтня 2012 Грецький журналіст Костас Ваксеваніс опублікував перелік 1991 громадян Греції, які мають депозитні вклади на загальну суму 1,95 млрд. долларів США у швейцарській гілці банку HSBC в Женеві. Серед них імена трьох колишніх міністрів, власників підприємств, які збанкрутували, а також журналісти, лікарі, юристи та інженери, артисти і державні службовці, у тому числі Міністерства фінансів Греції.
28 жовтня 2012 Близько 11 години ранку відбувся арешт журналіста Костаса Ваксеваніса. Водночас ані прем'єр-міністр Антоніс Самарас, ані інші представники уряду Греції не підтвердили, що прилюднений у щотидневику "Hot Dog" перелік осіб був саме список, переданий Грецькій республіці Крістін Лаґард (нині директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду) у ході розслідування 2010 року.