Портал:Друга світова війна/Зброя/Архів/2009-06-29

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ентомологічна зброя — тип біологічної зброї, що використовує комах для атаки супротивника. Ідея такого використання існувала багато століть, але лише в 20-му столітті почала активно використовуватися для створення ефективної зброї.

Японія була єдиною країною, яка не тільки розробила, але у широких масштабах використовувала ентомологічну зброю протягом війни, майже виключно на території Китаю. Загін 731, сумно відомий японський загін біологічної війни, використовував заражених чумою блох та мух-переносників холери для зараження населення Китаю. Японські військовики розповсюджували цих комах, зкидаючи з літаків бомби, на низькій висоті польоту, що були заповнені цими комахами. Хвиля епідемій, що виникла в результаті цих дій, коштувала життя від 440 тис. до 500 тис. китайців.

Серед країн-союзників першою здійснила спроби розробки зброї на основі комах Канада. Після того, як стало відомо про розробку метода використання блох в якості зброї Японією, Канада, а згодом і США, розпочали свої роботи у цьому напрямку.

Детальніше …