Портал:Канада/Особистість/Архів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Овадіс Ігор Юхимович(25 травня, 1952, Київ) — канадський актор театру і кіно, режисер, викладач, киянин за походженням.

Життєпис[ред. код]

Народився в місті Київ. 1973 року закінчив Ленінградський інститут театрального мистецтва і кіно. Працював як актор у ТЮГі імені Брянцева, у Ляльковому театрі і у театрі «Ермітаж» (у Москві). Вивчав режисуру під керіництвом Зіновія Корогодського. Володіє французькою мовою.

1990 року емігрував до Канади. З 1992 року — викладач у Монреальській консерваторії Квебека. Запрошений викладач в Університкті Квебека у місті Монреаль, де читає курс «Станіславський і Чехов». Як театральний режисер брав участь у створенні учбових вистав за творами Горіна, Чехова, Островського, Достоєвського. Зіграв як актор низку ролей у канадських виставах і у кіно. Кінострічка «Космос», де він зіграв головну роль, отримала 1996 року приз критики на міжнародному кінофестивалі у Каннах (Франція).Овадісу присвячена окрема стаття у енциклопедії акторів квебекського театра (Канада).

Ернест Томпсон Сетон (англ. Ernest Evan Thompson Seton;пс. Lobo, The Chief 14 серпня 1860 — 23 жовтня 1946) — канадський (шотландського походження) письменник, науковець, художник-анімаліст, один з ідеологів і натхненників скаутського руху. Творець навчально-виховної програми «Життя в природі по-індіанськи» (1902). Сильно вплинув на лорда Баден-Пауела, засновника скаутингу. Автор «Берестяного згортка» й «Підручника бой-скаута» — книг, що активно використовувались скаутами. Саме завдяки Сетон-Томпсону американський скаутський рух зазнав значного впливу культури американських індіанців.

Толлер Кренстон (англ. Toller Cranston 20 квітня, 1949, Гамільтон, Онтаріо, Канада — 24 січня, 2015, Сан-Мігель-де-Альєнде, Мексика) — фаховий художник, тренер і спортсмен другої половини 20 ст. з Канади. Призер бронзової медалі (Олімпійські ігри 1976)

Дитинство як «перебування у тюрмі», деспотизм матері[ред. код]

У віці 11 років Толлер був перевезений разом з іншими у передмістя міста Монреаль. Мати позиціонувала себе як художниця, але відрізнялась деспотичним характером і егоцентризмом. Толлер, вразливий і відрізнявшийся здібностями, згадував власне дитинство як «перебування у тюрмі» з його слів. Психологічно травмований підліток відрізнявся також вибуховою поведінкою і провокував вчителів на конфлікти несподіваними питаннями. Його зарахували до порушників шкільної дисципліни. Відомо, що мав схильність до гуманітарних дисциплін і історії і не мав прихильності до математики.