Портал:Луганщина/Добра стаття

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Емблема клубу
Емблема клубу

«Зоря» — український футбольний клуб з міста Луганська, заснований у 1923 році. Протягом своєї історії клуб виступав під назвами «Металіст», «Дзержинець», «Трудові резерви» та «Зоря-МАЛС». Найвищим досягненням команди за історію стало здобуття титулу Чемпіона СРСР 1972 року. Двічі в 1974 та 1975 роках «Зоря» грала у фіналах Кубку СРСР, крім того клуб тричі здобував титул чемпіона УРСР.

Після розпаду Радянського Союзу «Зоря» опинилася в еліті вітчизняного футболу, проте через фінансові труднощі вибула спочатку в першу, а потім і в другу лігу чемпіонату України. В сезоні 2006-2007 команда повернулася до вищої ліги2008 — Прем'єр-ліга), де виступає й нині. Найвищим здобутком клубу в Прем'єр-лізі є 11 місце сезонів 2006-2007 та 2007-2008.

Домашні матчі клуб проводить на стадіоні «Авангард», що здатний вмістити понад 22 тис. глядачів.

В різні роки за команду виступали відомі радянські та українські футболісти, такі як Йожеф Сабо, Ігор Гамула, Олександр Заваров, Тимерлан Гусейнов, Анатолій Куксов, Олег Кононов, Геннадій Зубов, Володимир Онищенко, Олег Шелаєв, Ігор Шуховцев, Володимир Єзерський, Сергій Андрєєв, Сергій Юран.