Портал:Маріуполь/Біографії/Архів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Микола Йосипович Нікаро-Карпенко (нар. 1894 — пом. 1962) радянський архітектор, художник, сценограф, аквареліст, працював в місті Маріуполі [1].

Біографія. Ранні роки.[ред. код]

Народився на Чернігівщині 1894 року. Походить з родини військового священика. Мав брата і сестру — Наталю Карпенко, з якою узяв шлюб письменник Борис Антоненко-Давидович, що 20 років страждав у сталінських концтаборах.

Брат закінчив Варшавську академію мистецтв і був відомий як карикатурист [2].

Військовий період і полон[ред. код]

Закінчив Черкаський кадетський корпус[3] . Брав участь в 1-й світовій війні на Балканах. 1915 року був поранений і взятий у полон австрійцями. Як молодший офіцер користувався невеликими привілеями навіть в полоні і до важкої праці не залучався. Вже тоді знав три мови — російську, фрацузьку та українську. В полоні почав вивчати німецьку, бо перебування в полоні розтяглося на три роки [4]. Ще змолоду грав на музичних інструментах. В полоні у австрійців був організований невеликий оркестр де Микола Карпенко грав на кларнеті і опанував віолончель[5].

Нове прізвище[ред. код]

Первісно прізвище було Карпенко. Сестра Миколи подалась в театральні актриси і працювала в місті Харків. Вона запросила брата попрацювати в театрі і Микола відбув у Харків. В нагоді стали і знання мов, і здібності малювання, і гра на музичних інструментах. Почав працювати актором. Тоді і з'явився театральний псевдонім Нікаро-Карпенко, що став прізвищем до смерті[6].

Мандри з театром і відсутність художника-сценогрфа переорієнтували молодого митця на працю театральним художником. Бажання мати художню освіту привело Нікаро-Карпенка у Київ. :::::::::::::::: Докладніше

_______________________________________________________________________________

Коротков Г.Й.

Коротков Георгій Йосипович (17 листопада, 1923 — 21 липня, 2001) скульптор з міста Маріуполь, майстер декоративно-ужиткового мистецтва України.

Життєпис[ред. код]

Дитинство і навчання[ред. код]

Народився в місті Маріуполь. Походить з родини моряка. Батько Йосип Коротков — загинув у війні 1941—1945 рр.

Малював з дитинства. Перші навичкми художньої майстерності отримав від місцевого архітектора, яким був тоді Нікаро-Карпенко Микола Йосипович . Малюнок та основи композиції йому передав колишній викладач зі Львова, художник, що навчався в Ленінграді — Бендрик Микола Кузьмич (1914—1993).

У 1954 р. навчався у Московському інженерному інституті імені Моссовєта, але через матеріальну скруту покинув навчання. Надію мати вищу освіту здійснив через 10 років і закінчив місцевий металургійний інститут у 1962 р.

Творчі роки[ред. код]

Працював на місцевих заводах — Металургійному імені Ілліча та машинобудівному — Азовмаш. Але не полишав творчості. У вільний час займався чеканкою, живописом, різьбленням. Через деякий час прийшов до різьблення з дерева, що стало головним напрямком діяльності митця з 1970-х рр.

Провіційна віддаленість від великих мистецьких центрів не давала широкої можливості знайомства з творами інших скульпторів, що теж працювали з деревом в 20 ст. Серед них — росіянин Коньонков Сергій Тимофійович() та італієць Аугусто Мурер (1922—1985). Але багато чого компенсували самоосвіта та наполеглива праця роками. Коротков зосередився на історичній та побутовій тематиці. Брався і за анімалістичний жанр.:::::::::::::::: Докладніше


_______________________________________________

Арнаутов Віктор Михайлович (англ. Victor Mikhail Arnautoff 1896-1979) — художник-монументаліст 20 століття, співпрацівник Дієго Рівери. Малював пейзажі, станкові картини, монументальні панно. Графік.

Життєпис[ред. код]

Походив з родини священика Михайла Арнаутова, викладача Маріупольської Маріїнської жіночої гімназії, розстріляного більшовиками.

Народився в селі Успенівка (тепер — Запорізька область.) В юні роки перебував в місті Маріуполь, де закінчив Олександрівську чоловічу гімназію.

В роки громадянської війни — прапорщик 1-ї стрелецької Дроздовської дивізії. Після військової поразки дивізії емігрував в місто Харбін. В часи перебування в Китаї зустрів свою першу дружину. Мав трьох дітей в шлюбі.

З 1920 р. в еміграції.Мистецтво опановував в студії «Лотос», (керівники — Кичигін М. та Олександр Бернардацці)

У 1925 р. перебрався в місто Сан-Франциско, США. Продовжив навчання в Каліфорнійській художній школі, його вчителі — Р. Стакпол, Г. П'єзоні, Л. Рендолф).

У 1929-1931 рр. приїздив в Мексику, де працював під керівництвом художника-монументаліста Дієго Рівера. Серед знайомих Арнаутова — російські художники емігранти, один з них — Григор'єв Борис Дмитрович (1886—1939) створив графічний портрет Арнаутова у 1929 році.

На початку 1930-х рр. повернувся у США, де був викладачем в Каліфорнійській художній школі. З 1936 р. - викладач Стенфордського університету, але не покидав творчості. Мав декілька персональних виставок в містах США. Брав участь в міжнародних виставках у Нью-Йорку та у Сан-Франциско. як монументаліст робив панно для метро у Сан-Франциско, в приміщені Всесвітньої бібліотеки тощо. :::::::::::::::: Докладніше


  1. http://old-mariupol.com.ua/nikaro-karpenko-arxitektor-i-xudozhnik/
  2. http://old-mariupol.com.ua/nikaro-karpenko-arxitektor-i-xudozhnik/
  3. http://old-mariupol.com.ua/nikaro-karpenko-arxitektor-i-xudozhnik/
  4. http://old-mariupol.com.ua/nikaro-karpenko-arxitektor-i-xudozhnik/
  5. http://old-mariupol.com.ua/nikaro-karpenko-arxitektor-i-xudozhnik/
  6. http://old-mariupol.com.ua/nikaro-karpenko-arxitektor-i-xudozhnik/