Портал:Нацистська Німеччина/Вибрані карти/Архів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

2021[ред. код]

1 червня[ред. код]

Смоленська битва (1941)
Смоленська битва (1941)

Смоленська битва (1941) (10 липня — 10 вересня 1941) — комплекс оборонних і наступальних дій радянських військ проти німецької групи армій «Центр» і частини сил групи армій «Північ» на головному московському напрямі. Протягом двох місяців (з 10 липня 1941 року по 10 вересня 1941 року) запеклі бої тривали на величезній території: 600 — 650 км по фронту (від Ідриці і Великих Лук на півночі до Лоєва і Новгород-Сіверського на півдні) і 200 — 250 км в глибину (від Полоцька, Вітебська і Жлобина на заході до Андреаполя, Ярцево, Єльні і Трубчевська на сході). У різний час в них брали участь: з радянського боку — сухопутні війська і авіація чотирьох фронтів (Західного, Центрального, Резервного і Брянського), а також авіація 3-го далекобомбардувального корпусу, з німецької — війська групи армій «Центр», частина сил групи армій «Північ» і авіація 2-го повітряного флоту.
Смоленська битва являє собою першу велику оборонну операцію початкового періоду війни, в якій просування ворога було зупинено на два місяці. Війська вермахту зазнали відчутних втрат, а на окремих ділянках змушений були відступити.::::::::::::Докладніше.

2022[ред. код]

1 березня[ред. код]

Французька кампанія (з 21 травня до 4 червня 1940)
Французька кампанія (з 21 травня до 4 червня 1940)

Французька кампанія (10 травня — 25 червня 1940) — військова кампанія Німеччини проти Франції та країн Бенілюксу за часи Другої світової війни. Результатом кампанії стала окупація німецькими військами території Бельгії, Голландії, Люксембургу та Північної Франції.
Битва складалася з двох основних операцій. Перша — план «Гельб», під час якої німецькі бронетанкові частини перейшли Арденни, щоб відрізати і оточити союзницькі частини, які увійшли до Бельгії. Коли французи і англійці були оточені Вермахтом, британський уряд вирішив евакуювати свої британські експедиційні сили (БЕС), а також кілька французьких дивізій з Дюнкерку під час операції «Динамо».
22 червня було підписано перемир'я між Францією і Німеччиною, що привело до поділу Франції: Німеччина контролювала північ і захід, невелика італійська окупаційна зона на південному сході, і не окупований терен — Zone libre на чолі з маршалом Філіппом Петеном, як голова режиму Віші. Франція залишалася під контролем осі до висадки союзників в 1944 році.::::::::::::Докладніше.

1 жовтня[ред. код]

Розташування військових сил Німеччини і Польщі станом на 31 серпня 1939 року
Розташування військових сил Німеччини і Польщі станом на 31 серпня 1939 року

Польська кампанія (нім. Polenfeldzug; пол. Kampania wrześniowa; 1 вересня 1939 — 6 жовтня 1939) — військова операція збройних сил Третього Рейху, Словаччини та СРСР проти Польщі з метою анексії Польщі. Розпочата Німеччиною та Словаччиною 1 вересня 1939 року.
Відповідно до попередніх угод з польським урядом, 3 вересня 1939 року Велика Британія і Франція оголосили війну Німеччині, що ознаменувало початок Другої світової війни. 17 вересня у конфлікт втрутився Радянський Союз — як фактичний союзник нацистської Німеччини — і Червона армія окупувала східні області Польщі.
Результатом кампанії став розгром польських збройних сил, евакуація польського уряду і залишків його армії за кордон. Відповідно до секретного доповнення до Договору про ненапад між Німеччиною і Радянським Союзом територія Польщі була поділена між Третім Рейхом та СРСР, а також Словаччиною і Литвою. Остання не брала безпосередньої участі у війні, але 10 жовтня 1939 року підписала з СРСР Договір про взаємодопомогу, згідно з яким литовський уряд дав згоду на дислокацію на своїй території частин Червоної армії та отримав від Радянського Союзу частину колишніх польських територій — Віленську область.::::::::::::Докладніше.

2023[ред. код]

1 березня[ред. код]

Друга битва за Ржев: ситуація на 5 серпня 1942 року

Друга битва за Ржев — серія довготривалих бойових дій радянських військ Калінінського й Західного фронтів, проведена 30 липня по 1 жовтня 1942 за єдиним замислом з метою розгрому німецької 9-ї польової армії (генерал-полковник В.Модель) групи армій «Центр», що оборонялася на Ржевсько-Вяземському виступі.:::::::::::::::::Докладніше

1 листопада[ред. код]

План операції «Вінтергевіттер»
План операції «Вінтергевіттер»

Операція «Вінтергевіттер» — (нім. Wintergewitter — Зимова гроза) (12 — 23 грудня 1942 року) — операція німецьких військ з виведення з оточення 6-ї армії Фрідріха Паулюса в районі Сталінграда. З радянського боку — Коте́льниковська опера́ція (12 — 30 грудня 1942) — військова операція радянських військ на лівому крилі Сталінградського фронту, метою якої була протидія спробам військ Вермахту розблокувати оточену в районі Сталінграда 6-ту армію.:::::::::::::::::Докладніше