Портал:Південно-Африканська Республіка/Добра стаття

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кейптаун (Капстад) (англ. Cape Town, африкаанс: Kaapstad, коса: iKapa) — третє за чисельністю місто Південно-Африканської Республіки.

Розташоване на південному заході країни, недалеко від Мису Доброї Надії. Столиця Західної Капської провінції, законодавча столиця ПАР. Входить в міський муніципалітет місто Кейптаун (англ. City of Саре Town). У Кейптауні розташовані парламент ПАР і багато урядових установ. Кейптаун знаменитий своєю гаванню і близькістю до таких визначних пам'яток, як Столова гора і Кейп-Пойнт. Кейптаун часто називають одним з найкрасивіших міст світу; це найвідвідуваніше туристами місто країни.

Кейптаун розвивався як перевалочний пункт для голландських кораблів по дорозі з Європи до Східної Африки, Індії і інших частин Азії і грав провідну роль в цій якості більше 200 років, до відкриття Суецького каналу в 1869 році. Кейптаун, заснований 6 квітня 1652 року колоністами під керівництвом Яна ван Рібека був першим постійним європейським поселенням в Африці на південь від Сахари. Кейптаун швидко став не просто перевалочним пунктом, а до швидкого зростання Йоганнесбурга і Дурбана він був найбільшим містом країни.

Згідно загальнонаціонального перепису 2001 року, населення Кейптауна складає 2,9 млн чоловік. Площа Кейптауна складає 2 499 км²: це більше, ніж інші міста ПАР, і як наслідок, щільність населення в Кейптауні нижча (1 158 чол./км²). (Далі…)