Портал:Українська діаспора/Вибрана особистість/Архів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Юрій Шевельов[ред. код]

Юрій Шевельов (прізвище при народженні - Шнейдер. Псевдоніми Юрій Шерех, Гр. Шевчук; * 17 грудня 1908, Харків — † 12 квітня 2002, Нью-Йорк, США) — славіст-мовознавець, історик української літератури, літературний і театральний критик, активний учасник діаспорного наукового та культурного життя. Професор Гарвардського, Колумбійського університетів. Автор 17 книг, фундаментальних наукових праць: «Передісторія слов'янської мови: історична фонологія загальнослов'янської мови» (1965), «Історична фонологія української мови» (1979), «Нарис сучасної української мови» (1951). Іноземний член НАН України (1991). Президент УВАН у 1959 —1961 та 1981 —1986 роках. Головний редактор журналу «Сучасність». Член Американського лінгвістичного товариства, Польського інституту мистецтв і науки в США. Почесний доктор Альбертського, Люндського, Харківського університетів та Києво-Могилянської академії.

Олександр Кошиць[ред. код]

Олександр Кошиць (* 30 серпня (12 вересня) 1875, Ромашки, Канівський повіт нині: Миронівський район, Київської області—†21 вересня 1944, Вінніпег, Манітоба, Канада) — український хоровий диригент, композитор, етнограф і письменник-мемуарист. Українська республіканська капела Олександра Кошиця успішно гастролювала по європейських столицях: їй з 1919 аплодували Чехословаччина, Австрія, Швейцарія, Франція, Бельгія, Голландія, Англія, Німеччина, Польща, Іспанія. У 1922 Кошиць зі своїм хором виїхав у турне до Америки, де користувався ще більшим успіхом, ніж у Європі. Хор завоював і грандіозну славу в США, Аргентині, Уругваю, Бразилії; з великим успіхом він концертував між роками (1923-1924) по Канаді, Кубі, Мексиці, Флориді, Каліфорнії.

Данило Скоропадський[ред. код]

Данило Скоропадський (31 січня (13 лютого) 1904, Санкт-Петербург — 23 лютого 1957, Лондон) — український політичний і громадський діяч, син Гетьмана Павла Скоропадського, Гетьманич, лідер та провідник гетьманського руху у 1948-57 рр. Народився у Петербурзі, за фахом інженер. З 1919 року в еміграції у Швейцарії, Німеччині, а з 1939 — в Англії. З 1932 року допомагав батькові в керуванні Гетьманським рухом. По війні брав активну участь в організації українського життя у Великій Британії, з 1949 року — почесний голова Союзу Українців у Великій Британії. У 1948 перебрав Верховне управління Гетьманським рухом. Помер у Лондоні 23 лютого 1957 року за загадкових обставин.

Олександр Архипенко[ред. код]

Олександр Архипенко *30 травня (11 червня) 1887, Київ — †25 лютого 1964, Нью-Йорк) — український та американський скульптор і художник, один із основоположників кубізму в скульптурі. Роботи Архипенка визначаються динамізмом, лаконічністю композиції й форми. Він запровадив у скульптуру поліхромію, увігнутість і отвір, як виражальні елементи скульптури, синтетичні об'ємні рухомі конструкції. Одним з перших Архипенко почав використовувати експресивні можливості «нульової», наскрізної форми.

Серж Лифар[ред. код]

Серж Лифар (Сергій Михайлович Лифар, фр. Serge Lifar, 2 (15) квітня 1905, Київ — 15 грудня, 1986, Лозанна, Швейцарія) — балетний танцівник та хореограф українського походження, відомий як один із найвидатніших танцівників XX сторіччя. Сучасники називали його «богом танцю», «добрим генієм балету XX століття».

Пилип Коновал[ред. код]

Пилип Коновал (*15 вересня, 1888, Кутківці, Подільська губернія, нині: Чемеровецький район Хмельницької області — †3 червня, 1959, Халл Квебек) — канадець українського походження, єдиний українець-кавалер Хреста Вікторії, найвищої та найпочеснішої нагороди за мужність перед лицем ворога, якою можуть бути нагороджені військовики з країн, підлеглих Британській короні. Був покровителем Відділення 360 (Відділення Коновала) Королівського Канадського Легіону в Торонто.

Яків Якович Гніздовський[ред. код]

Яків Якович Гніздовський (хорв. Jakiv Hnizdovskyj, пол. Jakub Gniazdowski; *27 січня 1915, Пилипче, Тернопільщина — †8 листопада 1985, Нью-Йорк США)  — український художник, графік, кераміст, мистецтвознавець. Яків Гніздовський малював олійними фарбами й темперою, різними твердими барвниками, гравірував на деревяних і металевих дошках, іноді займався скульптурою малих форм. Його спадщина складає сотні картин, а так само більш ніж 300 гравюр (ксилографії, офорти та ліногравюри). У свій час дві його картини — «Зимовий пейзаж» і «Соняшник» прикрашали кабінет президента США Джона Кеннеді в Білому домі. Твори Я. Гніздовського знаходяться у приватних збірках та музеях, зокрема в Конгресовій бібліотеці, Бостонському музеї, Філадельфійському музеї, Університеті Делавер, Університеті Вашингтона, Батлер Інституті, фундації Вудварда, збірці Нельсона Рокфеллера (у США), а також у музеях Японії.

Чак Поланік[ред. код]

Чак Поланік (англ. Charles Michael «Chuck» Palahniuk, укр. Палагнюк; *21 лютого 1962, Песко) — американський сатиричний письменник і вільний журналіст, що живе в Портленді, Орегон. Більшості він відомий за відзначеним багатьма преміями романом Бійцівський клуб (Fight Club), який пізніше було екранізовано Девідом Фінчером. Поланік має одну з найбільших спільнот послідовників в Інтернеті, що створена на його офіційному сайті. Творчість Поланіка, схожа за стилем на Брета Істона Елліса, Ірвіна Велша і Дугласа Копленда, зробила його одним з найпопулярніших новелістів Генерації Х.