Портал:Українці/Обличчя України. Обраний життєпис: вчені і винахідники

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лео́нтій-Людоми́р Дмохо́вський (англ. Leon Dmochowski; 1 липня 1909, Тернопіль — 26 серпня 1981, Мехіко, Мексика, похований у Х'юстоні, США) — професор вірусології Колумбійського та Техаського університетів; першовідкривач вірусної природи ракових пухлин, основоположник школи онкологічної вірусології. Першопроходець у застосуванні електронної мікроскопії.

Автор та співавтор понад 450 наукових праць у царині імунології, серології, ендокринології, вірусології та їх зв'язку з експериментальною та клінічною онкологією. Першовідкривач у застосуванні електронної мікроскопії в онкологічній вірусології, першим відкрив віруси в лейкемії та в злоякісних пухлинах грудей мишей. Подальшими дослідами довів присутність таких вірусів у людей. Висловив оригінальні погляди та застосував методи вивчення співвідношення вірусів до раку. Підтвердження його досліджень прийшло вже після його смерті — з відкриттям у 1982 році генів раку.

Більшість онкологічних вірусологів світу були учнями доктора Дмоховського чи фахово сформувалися під його впливом; японські вчені того часу майже всі вдосконалили свої знання під його керівництвом. Консультант Інституту раку США та академічних і дослідницьких установ, почесний член американських й міжнародних організацій. Пошанований численними нагородами та почесними академічними ступенями.

.::::::::::::::::читати далі