Портал:Шахи/Вибрана стаття

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Комп'ютерні шахи — популярна назва області дослідження штучного інтелекту, яка полягає в створенні програмного забезпечення і комп'ютерів для гри в шахи. Також термін «комп'ютерні шахи» вживають, щоб позначити гру проти комп'ютера, гру комп'ютерів між собою, а також розробку шахових програм.

Теорія комп'ютерної гри в шахи ґрунтується на алгоритмі мінімакс. Це пов'язано з тим, що число можливих шахових партій настільки велике, що жоден сучасний комп'ютер, який застосовував би алгоритм типу brute force, не укладеться в часові рамки шахової партії.

Комп'ютерні шахові програми розглядають шахові ходи як ігрове дерево. Теоретично, вони повинні розглядати всі позиції, які виникнуть після всіх можливих ходів, потім всі можливі ходи після цих ходів і позиції після них і так далі. Кожний хід одного гравця називається «вузол». Це продовжується, поки програма не досягає певної глибини максимального пошуку або визначає, що досягнута кінцева позиція (наприклад мат). І вже на підставі оцінки позиції обирає оптимальну стратегію. У кожній позиції кількість можливих ходів гравця близько 35. Для повного аналізу чотирьох напівходів (по два ходи кожного гравця) треба дослідити близько півтора мільйона можливостей, для шести — майже два мільярди. Аналіз на 3 ходи вперед — це, звичайно, дуже мало, щоб добре грати.