Портал:Японія/Добра стаття/Архів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Це архів добрих статей Порталу:Японія

Дата Зображення Стаття
2007.07 Файл:ALEX Okehazama ukr only.png
Битва при Окехадзама
Битва при Окехадзама (яп. 桶狭間の戦い, окехадзама но татакаї) — битва, яка відбулася 12 червня 1560 року між військами Імаґави Йосімото і відбірними загонами Оди Нобунаґи. Перемога дісталася останньому, який здобув голову ворожого головнокомандуючого. Цей бій став причиною занепаду роду Імаґава та зростання авторитету і військової потуги Оди Нобунаґи.
2007.8
Сьоґун
Сьо́ґун (яп. 将軍, сьоґун, «полководець») — найвища військова посада у домодерній Японії. Голова самурайського уряду. Відповідає «маршалу» у західних і «гетьману» у східноєвропейських арміях.
2008.11
Камікадзе
Каміка́дзе (яп. 特別攻撃隊, токубецу-коґек-тай, «підрозділ для особливих атак»; англ. Kamikaze, від японського камікадзе) — назва японських пілотів-смертників на заключному етапі Другої світової війни. Походить від божественного вітру камікадзе, який врятував Японію від монгольської навали у 13 столітті. За аналогією з ним, пілоти-камікадзе 20 століття були покликані врятувати свою країну від поразки у війні, а у найкращому разі — вибороти для неї перемогу.
2009.12
Мія-сан, Мія-сан
Мія-сан, Мія-сан (яп. 宮さん宮さん, みやさんみやさん, «Пане Принце, пане Принце») — японська популярна військова пісня-марш 1868 року, створена на початку періоду Мейдзі. Поява пісні «Мія-сан, Мія-сан» тісно пов'язана з історичними подіям, що мали місце в Японії у 1860-х роках. На середину 19 століття країна переживала глибоку політичну та соціально-економічну кризу. Низка суворих неврожайних років і великі голоди підірвали натуральну економіку Японії і спричинили заворушення в містах і селах. Країну лихоманило від страху перед колонізацією державами Заходу та Росією...