Права ЛГБТ в Алжирі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Права ЛГБТ в Алжирі — ЛГБТ в Алжирі стикаються з дискримінацією. Згідно зі звітом Міжнародної асоціації лесбійок і геїв за травень 2008 року, одностатеві сексуальні акти як чоловіків, так і жінок є незаконними в Алжирі[1].

Закон про одностатеві статеві стосунки[ред. | ред. код]

Стаття 338 закону Алжиру говорить:

«Кожен, винний у гомосексуальному акті, карається позбавленням волі на строк від 2 місяців до двох років і штрафом від 500 до 2000 алжирських динарів. Якщо одному з учасників менше 18 років, покарання для старшої особи може бути підвищено до 3 років позбавлення волі та штрафу в 10 000 динарів»[1]

Стаття 333 закону Алжиру говорить:

«Якщо порушення громадських норм пристойності полягало в протиприродних діях з особою тієї ж статі, покаранням є позбавлення волі на строк від 6 місяців до 3 років і штраф у розмірі від 1000 до 10 000 алжирських динарів»[1]

Також дозволені страти[2], побиття[3] та тортури[4], інколи поліція приєднується до нападів[4], та є співучасником злочинів або закриває на це очі[3].

Кримінальне законодавство походить від переважаючих звичаїв в Алжирі, які вважають гомосексуальність і переодягання такими, що суперечать ісламській вірі[5].

Умови життя ЛГБТ в Алжирі[ред. | ред. код]

Гомосексуальність заборонена законом, і в суспільстві панує відверто негативне, навіть насильницьке ставлення до нього. Закон не визнає та не поважає громадянські права ЛГБТ. Офіційно в країні немає гей-френдлі закладів, а жодна політична організація не має права проводити агітацію за права ЛГБТ. Приклади злочинів на ґрунті ненависті проти гомосексуалів включають побиття камінням двох чоловіків на вулиці в 2001 році та вбивство двох чоловіків, в 1994 та 1996 році.

Більшість спроб укласти неофіційний одностатевий шлюб блокується поліцією.

Ассіль Белатла був студентом, якого вбили за підозрою в тому, що він гей у 2019 році. Студента вбили в його гуртожитку в районі університету, а його кров'ю на стіні написали «він гей».

У 2019 році помер Хуарі Манар, популярний співак раї, якого вважали геєм. Після його смерті в соціальних мережах з'явилося кілька гомофобних коментарів.

Згідно з опитуванням, проведеним для BBC News Arabic дослідницькою мережею Arab Barometer у 2018-19 роках, близько 26 % алжирців вважають, що гомосексуальність слід прийняти.

Зведена таблиця[ред. | ред. код]

Одностатеві статеві стосунки легальні No (Покарання: до трьох років позбавлення волі зі штрафом до 10 000 динарів[6])
Рівний вік згоди No
Антидискримінаційні закони лише у сфері зайнятості No
Антидискримінаційне законодавство у сфері надання товарів і послуг No
Антидискримінаційні закони в усіх інших сферах (включаючи непряму дискримінацію, ворожнечу) No
Антидискримінаційні закони щодо гендерної ідентичності No
Одностатеві шлюби No
Визнання одностатевих пар No
Усиновлення дітей одностатевими парами No
Спільне усиновлення одностатевими парами No
Геям і лесбійкам дозволено відкрито служити в армії No
Право на зміну юридичної статі No
Доступ до ЕКЗ для лесбійок No
Комерційне сурогатне материнство для одностатевих пар No (Незаконно для всіх пар незалежно від сексуальної орієнтації)[7]
Комерційне сурогатне материнство для лесбійських пар No (Незаконно для всіх пар незалежно від сексуальної орієнтації)[7]
Автоматичне встановлення батьківства за свідоцтвами про народження дітей одностатевих пар No
Конверсійна терапія заборонена для неповнолітніх No
ЧСЧ дозволено здавати кров No

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Ottosson, Daniel (May 2008). State-sponsored Homophobia: A world survey of laws prohibiting same sex activity between consenting adults (PDF). International Lesbian and Gay Association (ILGA). с. 7. Процитовано 20 грудня 2019.
  2. gay man seeks asylum in uk. Архів оригіналу за 29 April 2010.
  3. а б Refugees, United Nations High Commissioner for. Refworld | Algeria: Treatment of homosexuals by society and government authorities; protection available including recourse to the law for homosexuals who have been subject to ill-treatment (2005-2007). Refworld (англ.). Процитовано 23 липня 2019.
  4. а б Algeria | Human Dignity Trust. www.humandignitytrust.org (англ.). Процитовано 23 липня 2019.
  5. Gamblin, Mereini (4 липня 2020). Gay people in Algeria : an invisible community. Le Journal International (амер.). Архів оригіналу за 23 серпня 2021. Процитовано 17 листопада 2020.
  6. State-sponsored homophobia (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 3 липня 2019. Процитовано 10 січня 2024.
  7. а б Surrogacy law: regulated, unregulated | Whereivf.com. www.whereivf.com. Процитовано 2 липня 2019.