Премія Малевича

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Логотип Мистецької Премії ім. Казимира Малевича, заснованої Польським Інститутом у Києві 2008 року
Логотип Мистецької Премії ім. Казимира Малевича

Премія імені Казимира Малевича була заснована за ініціативи Єжи Онуха, директора Польського Інституту у Києві[1] та Войцеха Круковського, директора Центру Сучасного Містецтва Замок Уяздовський у 2008 році з нагоди 130-ліття від дня народження митця, й вручається раз на два роки видатним українським сучасним митцям у тісній співпраці та за підтримки українських та польських партнерів. Саме партнери Інституту складають більшість членів журі. Починаючи з 2010 року до Премії долучився Культурний Проект та його директор Наталія Жеваго. До складу журі входить також попередній лауреат Премії — це запорука прозорості роботи журі. До складу журі входить одна особа від Інституту — актуальний директор, який виконує функцію голови журі.

Премія Казимира Малевича - це свідчення пам'яті та визнання художника польського походження, що народився у Києві. У 2018 році до організації Премії приєдналися Український інститут та Інститут Адама Міцкевича.

Лауреати

[ред. | ред. код]

Мета премії:

  • нагадати та підкреслити важливість постаті Казимира Малевича як символу світової культурної спадщини;
  • звернути увагу української еліти на українське коріння поляків, котрі досягли світового визнання;
  • підкреслити роль Польщі, як країни, котра відзначає творчі досягнення сучасних українських митців у контексті спільної польсько-української культурної спадщини;
  • В Україні народилося багато поляків, творчість котрих стала частиною світового культурного надбання, серед них письменник Джозеф Конрад-Коженьовський, митець Казимир Малевич, танцюрист Вацлав Ніжинський, композитор Кароль Шимановський тощо. Більшість цих видатних митців не асоціюється безпосередньо ані з Польщею, ані з Україною. Створення премії Малевича — це змога нагадати про внесок поляків, які в той же час є синами та доньками української землі, у формування світової культурної спадщини;
  • промоція та збільшення престижу сучасних митців, що народилися в Україні, а також допомога у розробленні зрозумілих критеріїв оцінювання митців, котрі творять сучасне мистецтво.

Див. також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Польський Інститут у Києві — Офіційний сайт Польського Інституту