Престиж статусу римлянина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Процес завоювання Римом Галлії

Загальновідомо, що Юлій Цезар під час своєї галльської кампанії вбив приблизно мільйон людей, тож природно, що тутешні повинні були б мати багато образ. Однак, у Галлії, Британії (трошки пізніше) і самій Римській імперії, скрізь були люди, що за будь-яких умов намагалися зайняти потрійне ім'я (лат. tria nomina), що можна було отримати разом із римським громадянством.

Загалом, римляни вміли вдало проводити політику романізації. Борис Джонсон зазначає:

Щоправда, римляни були значно розумніші. Еліти вони не чіпали. З нескінченною хитрістю й глибокою впевненістю в продукті, який продають, вони залучали їх до співпраці й зачаровували. Римляни почали те, що сьогодні зветься битвою за серця й уми, і вийшли з неї переможцями.

[1]

Справа у тому, що правлячих еліт стали навчати так званому humanitas, який був невід'ємним атрибутом цивілізованої людини. Римляни вдавалися до всіляких заходів, лише б зберегти ілюзію самоврядування на завойованих територіях. Так, Доміцій Ульпіан зазначає:

(Проконсулу) варто, проявивши далекоглядність, вступити (до провінції) саме там, де цього потребує звичай (…) Існує навіть такий (звичай), щоб проконсул прибував до деяких провінцій лише морем, як, наприклад, в (провінцію) Азію; причому дійшло до того, що наш імператор Антонін Август на прохання азійців постановив у своєму рескрипті, що проконсулу необхідно діставатися в Азію морем і вступати раніше, «ніж до будь-якої іншої метрополії, в Ефес».

[2]

Галлія й interpretario[ред. | ред. код]

Римляни не намагалися нав'язувати нових богів на завойованих територіях. Натомість вони винайшли систему interpretatio, за допомогою якої варварських богів включали до римського пантеону. Наприклад, покровитель транспорту і торгівлі Луг, шанований галлами, був просто зіставлений із римським Меркурієм. Таким чином, римляни споруджували храми на честь своїх богів на завойованих територіях не витрачаючи жодного сестерція.

Боріс Джонсон зазначає так:

Римлянам було байдуже, яким богам поклонялися галли. Культи Тараніса, Епони та Суцелла не були нічим гірші за віру в Марса, Аполлона й Мінерву. Єдиною умовою було проведення ритуалів із наслідуванням римських традицій. Тобто жодних відрубаних голів тварин і людських жертвоприношень. Усе інше можна.

[1]

Британія та переймання традицій[ред. | ред. код]

Намагаючись протягом років підкорити Британію, щоб хоч якимось чином показати свою велич після ганебної поразки в битві у Тевтобурзькому лісі, римляни все ж дійшли своєї мети. Порівнюючи щойно завойованих британців із вже романізованими галлами, Таціт Корнелій зазначає:

Правда, у британцях більше впертості й дикості, бо ж їх ще не приборкав довготривалий мир. Але ми знаємо, що і галли так само славились доблестю, але відтоді, як у них встановився спокій і разом зі свободою ними було втрачено мужність, погасла і їхня войовничість.

[3]

Згодом, у процесі стійкого опору та його придушення, римляни таки змогли романізувати британців. Агрікола, що саме керував тими територіями, розраховуючи за допомогою різних розваг привчити до спокійного і мирного існування людей, які жили «віддалено і в дикості»[3] і з тієї причини з готовністю бралися до зброї, він, зокрема використовуючи підтримку із державного бюджету, вихваляючи старанних та висміюючи мізерних, мотивував британців до зведення храмів, форумів і будинків, і «змагання в намаганнях виділитися замінило собою примус»[3].

Тацит пише:

Юнаків із знатних сімейств він став навчати вільним наукам, причому природну обдарованість британців цінував більше від рвучкості галлів, і ті, кому латинська мова зовсім нещодавно була неприязною, гаряче взялися за вивчення латинського красномовства.

[3]

Більше того, за цим всім слідувало бажання одягатися по-римському, тож багато людей почали носити тогу. Так, маленькими кроками «пороки римлян спокусили британців і вони звикли до портиків, термів та вишуканих бенкетів. І те, що було сходинкою до подальшого поневолення, йменувалось ними, неспокушеними та простодушними, освіченістю»[3].

Крім того, Борис Джонсон зазначає:

І вони кличуть це цивілізацією (humanitas), коли ж насправді це є неприхованим рабством! Рабство чи ні, а місцевим франтам цього було мало. Вони змінили стиль своїх гончарних виробів, вірування про померлих, ставлення до мертвих і коханих. Вони почали їсти хліб замість каші й пити вино замість пива, і весь цей час римляни непомітно заманювали їх дедалі далі, усіляко заохочували романізуватися та залишали при владі.

[1]

Германія та Тевтобурзький ліс[ред. | ред. код]

Знайдений 2009 року в Німеччині. Вважається одним із найцінніших артефактів, знайдених на території країни
(…) і ось Арміній, об'їжджаючи військо верхи на коні й спостерігаючи за ходом битви, нагадує кожному загону, що ніхто інший, як він, Арміній, повернув їм свободу й знищив усі римські легіони, і вказує при цьому на захоплену в римлян зброю та обладунки. (…) Нехай вони пам'ятають про стільки битв, завершення яких, рівно як і вигнання римлян у наслідку битви, показують, хто одержав перемогу у цій війні.

[4]

Славнозвісний тріумф Армінія в битві у Тевтобурзькому лісі яскраво показує, що були серед європейських племен не тільки романофіли, а й романоскептики. Але варто зазначити, що, чи то з причини неповаги до непідкорених, чи то справді все було так погано, однак римські письменники описують германців як абсолютних дикунів й невігласів:

Прокинувшись від сну, який у них звично тягнеться до пізнього ранку, вони вмиваються, переважно теплою водою, ніби ті, у кого більшу частину року займає зима. Тоді відправляються в справах і не менш часто на святкування, при чому завжди при зброї. Безпробудно пити вдень і ночі для них не соромно. Часті конфлікти, неминучі серед тих, хто віддається пияцтву, лише зрідка обмежуються словесним конфліктом і найчастіше завершуються вбивствами чи нанесеннями ран.

[5]

Тож не дивно, що таких «варварів» та «дикунів» несила була приручити навіть римлянам, з їхньою «романізацією в ім'я добра». Хай там як, а протягом 16 років (від 7 р. до Р.Х. до 9 р. після Р.Х.), коли Публій Квінтілій Вар «чинив правосуддя» на підвладній йому провінції Германія, все ж, спроби романізації були.

Так, знайдено напівзбудоване римське місто біля Вальдгірму. Форум у центрі вже був готовий, із позолоченою статуєю імператора на коні. Голова позолоченого коня із Вальдгірму наявно свідчить про те, що до поразки римлян у 9 р. поселення планувалося перетворити на велике місто із повним набором представницької влади разом із самим Августом на коні. Однак після битви Август відмовився від подальших завоювань, а місто, відповідно, добудованим не було.[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Johnson, Boris (2006). The dream of Rome.
  2. Доміцій Ульпіан «Про обов'язки проконсула», книга І
  3. а б в г д Корнелій, Тацит. Життєпис Юлія Агріколи.
  4. Тацит Корнелій «Аннали» книга І розділ 45
  5. Тацит Корнелій «Про походження германців та їхнє місцерозташування в Германії», розділ 22
  6. Mary Beard “SPQR”

Джерела[ред. | ред. код]

  • Таціт Корнелій. «Про походження германців та місцерозташування Германії»
  • Таціт Корнелій. «Життєпис Юлія Агріколи»
  • Таціт Корнелій. «Аннали»
  • Доміцій Ульпіан. "Про обов'язки консула"

Література[ред. | ред. код]

  • Mary Beard «SPQR» — 2015—606 p.
  • Boris Johnson “The dream of Rome” – 2006 – 288 p.