Прибутковий будинок Піотровського

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прибутковий будинок купця Адама Піотровського
Селянський будинок земства
Зовнішній вигляд будівлі станом на вересень 2020 року (після останньої реконструкції)
Зовнішній вигляд будівлі станом на вересень 2020 року (після останньої реконструкції)
Зовнішній вигляд будівлі станом на вересень 2020 року (після останньої реконструкції)
Країна Україна Україна
Місто Харків
Харківська область м. Харків, Павлівський майдан, 4
Тип будівлі прибутковий будинок
Стиль українське бароко
Автор проєкту архітектор Борисо Корнієнко
Засновник харківський купець Адам Піотровський
Дата заснування 1911
Початок будівництва 1911
Побудовано 1912 (1913)
Відомі мешканці письменник Сергій Пилипенко
Реліквії і святині бюст Тараса Шевченка в обрамленні лаврових гірлянд
Статус  Пам’ятка архітектури місцевого значення
Стан фасад пошкоджено у 2022 році
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Прибутковий будинок купця Адама Піотровського (Селянський будинок земства) — пам'ятка архітектури місцевого значення початку XX століття (охоронний № 323-Ха). Будинок розташований на перетині Павлівського майдану і Університетської вулиці в Основ'янському районі міста Харкова за адресою Павлівський майдан, 4.

Історія[ред. | ред. код]

Ініціатор зведення будинку харківський купець Адам Піотровський в 1911 році придбав територію колишнього двору в спадкоємців купця Петра Гребенщикова. Прибутковий будинок поряд з міським ринком було зведено в 1913 році. На фасаді зазначено дату побудови — 1912 рік. Після більшовицького перевороту 1917 року нова влада пристосувала його під Будинок колгоспника з готельними номерами, їдальнею та громадськими приміщеннями. Одне із приміщень займала редакція «Селянської правди». Також у приміщенні проживало кілька письменників об'єднання «Плуг» та, зокрема, його голова, відомий письменник Сергій Пилипенко. Під час німецько-радянської війни будинок не постраждав. У повоєнні часи будівлю колишнього Будинку колгоспників пристосували під центральний поштамт, а згодом тут розмістилося типове поштове відділення, яке діяло до початку 1990-х років. Після реконструкції 1992 року у приміщенні розташувалося Харківське бюро технічної інвентаризації, а частково на першому поверсі приміщення здавалися в оренду. Після завершення повномасштабної реконструкції влітку 2020 року тут розмістився новий Будинок нерухомості[1][2][3][4].

У ніч з 26 на 27 серпня 2022 року в результаті обстрілу зенітними ракетами з РФ будинок було пошкоджено. Ракетний удар прийшовся по Павлівському майдану перед будинком Піотровського. Ушкодження зазнали фасад цього будинку та сусіднього під № 2а. За попередніми даними правоохоронців, окупанти обстріляли центр Харкова ракетами типу С-300 з території Бєлгородської області.[5][4].

Опис[ред. | ред. код]

Бюст Тараса Шевченка в арковій ніші в центрі фасаду, що виходить на Павловський майдан (станом на березень 2013 року
Загальнгий вигляд будинку під час реконструкції (станом на червень 2018 року)

Проєкт будинку було виконано в стилі українського бароко харківським міським архітектором Борисом Корнієнком за два роки. Стиль проявляється в елементах головних фасадів з чередуванням різного розміру віконних прорізів. Будинок має чотири поверхи. Це г-образний асиметричний периметр 20 м на 15 м. Зовнішні фасади чотирьохповерхового будинку з червоної цегли потиньковано. Особливістю архітектури є шатрова покрівля із заломом та цілий ряд та, зокрема, еркер у центрі будівлі. Аркова ніша в центрі фасаду, що виходить на Павловський майдан прикрашена бюстом Тараса Шевченка в обрамленні лаврових гірлянд.

Під час проведених в радянський час численних було втрачено чимало складових зовнішнього декору шляхом прикриття шаром тиньку або демонтажу, зокрема, витончених балкончиків. У 1980 році будинку надали статус пам'ятки архітектури. Під час реконструкції 2019—2020 років центральний фасад будівлі відтворили в первісному вигляді з доданням скульптур, схожих до тих, що були на початку XX століття. Фасад будівлі, що виходить Університетську вулицю було змінено: він набув сучасного вигляду[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У новому Будинку нерухомості вже виконують оздоблювальні роботи. https://www.city.kharkov.ua (укр.). 26 червня 2020. Процитовано 28 серпня 2022.
  2. Унаслідок нічних ударів по Харкову зазнала руйнувань відреставрована історична будівля (фото, відео). Громадське радіо (укр.). 27 серпня 2022. Процитовано 28 серпня 2022.
  3. Нічні обстріли Харкова: окупанти влучили у відреставровану історичну будівлю. Рубрика (укр.). 27 серпня 2022. Процитовано 28 серпня 2022.
  4. а б в Уночі окупанти пошкодили обстрілами пам'ятку архітектури в Харкові. Слобідський край (укр.). 27 серпня 2022. Процитовано 28 серпня 2022.
  5. Забожко, Тетяна (27 серпня 2022). РФ поцілила ракетами типу С-300 в історичну будівлю та школу Харкова. Факти (укр.). Процитовано 28 серпня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]