Прибутковий будинок на Малій Житомирській 12а

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будинок прибутковий, в якому проживав Б.М. Бабій
Місто Київ
Розташування Мала Житомирська вулиця 12а
Тип будівлі Прибутковий будинок
Стиль Архітектура модерну
Автор проєкту невідомий
Початок будівництва 1913
Побудовано 1914
Стан пам'ятка архітектури місцевого значення

Будинок прибутковий, в якому проживав Б.М. Бабій — історичний будинок у центрі міста Києва, за адресою: вул. Мала Житомирська 12а.

Історія[ред. | ред. код]

У 1912-1913 роках купець 2 гільдії А.Г. Пальчевський придбав дві ділянки поруч. Одна виходила на Малу Житомирську, а друга — на Михайлівську. Фасадний будинок і П-подібний флігель споруджені як прибуткове житло, імовірно, в 1913-1914 роках. Архітектор невідомий, а креслення в архівах не знайдені.

У будинку проживав домовласник. Тут була розміщена його контора. Тут містилося архітектурне бюро з креслярнею «Товариство техніків», шпалерна майстерня, курси крою та пошиття, майстерня з ремонту рушниць.

Після націоналізації будинки здавали під комунальні квартири. У 1970-1980 роках олійними фарбами зафарбували живописні панно з боків від входу.

Протягом 1996-2015 років садибу передали для реконструкції інвестору, а в листопаді 2016 розпочалися реставраційні роботи. На початку 2018 року всі роботи було заморожено. Нині він у власності міста й чакає на реставрацію.

В 2007 році флігель (№12б) згорів. Споруда знаходиться в аварійному стані, оскільки перекриття та дах повністю згоріли.[1]

Опис[ред. | ред. код]

П`ятиповерховий будинок з підвалом, що є цінним прикладом стилістики модерну в місті Києві. В декорі використане рустування, рослинні орнаменти характерні для модерну. Має форму паралелограма з невеликим тильним ризалітом. Композиція симетрично-осьова з акцентом на вертикальне членування. Бічні частини виділені гранчастими еркерами, центральна балконами пластичної форми.[2]

Має барельєфи в центрі фасаду з трьома групами людських фігур: жінка і діти з книгами, чоловік з шестернею та ковадлом, дівчина зі снопом. Можливо це алюзії до античних богів: Афіну, Гефеста та Деметру. На фасаді такоє є сцена полювання та шість орлів на лізені другого поверху. Декор поступово руйнуються: частина орлів вже не має голів.

На поверхах розміщувалися дві багатокімнатні квартири. На вулицю виходили вікна парадних приміщень, у двір — спальні, кухня, господарські кімнати.

Садиба мала рідкісний для київської архітектури елемент: металеві перехідні містки-трапи, що з'єднували запасні виходи кухонь у фасадному будинку з чорними сходами флігеля. Вони були демонтовані у 1986 році.[3]

Відомі жителі[ред. | ред. код]

У 1948–65 р. у квартирі № 11 будинку проживав Бабій Борис Мусійович.[2]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Флігель | Мапа Реновації. renovationmap.org. Процитовано 8 червня 2021.
  2. а б Садиба міська | Звід Історії Пам'яток Києва. new.pamyatky.kiev.ua (ru-RU) . Процитовано 8 червня 2021.
  3. Будинок прибутковий, в якому проживав Б.М. Бабій | Мапа Реновації. renovationmap.org. Процитовано 8 червня 2021.