Прибіслав

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прибіслав
Народився невідомо
Помер бл. 800
Національність хорутанин
Титул князь
Термін 786—800 роки
Попередник Валтунк
Наступник Семік
Конфесія католицтво
Рід династія Борута

Прибіслав (*Pribislav, д/н  —бл. 800) — князь Карантанії (Хорутанії) у 786800 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ймовірно походив з династії Борута. Був сином або небожем князя Валтунка. Близько 786 року успадкував владу. Продовжив політику християнізації. Водночас зберіг вірність герцогству Баварію.

У 788 році баварський герцог Тассілон III вступив в суперечку з Карлом Великим, королем франків. В цій ситуації Прибіслав не надавав підтримки баварському герцогу, зберігши нейтралітет. Після поразки Тассілона III того ж року, князь Карантії визнав зверхність франків.

У 791—796 роках разом з франками брав участь у трьох походах проти Аварського каганату, внаслідок якого ця держава перестала існувати. Водночас посилився один з родичів Валтунка, можливо младший брат Прибіслава — Доміслав (відомий як Доміціан Карантійський). Останній можливо поділяв владу або заміняв Прибіслава під час відсутності в державі. Відомий насамперед як легендарний засновник абатства в сучасному Мілльштатті.

Прибіслав помер 800 року або невдовзі після цього. Цим скористався Карл Великий, який впровадив підпорядкування Карантанії Фріульський та Істрійський маркграфствам, а церковну територію було перепорядковану патріарху Аквілеї. В результаті влада спадкоємця — Семіка опинилася обмеженою.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Grafenauer Bogo (2000). Karantanija: Izbrane razprave in članki. Ljubljana, Slovenska matica.