Привал арештантів (картина Валерія Якобі)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Привал арештантів»
рос. «Привал арестантов»
Творець: Валерій Якобі
Час створення: 1861
Розміри: 98,6 × 143,5 cm
Висота: 98,6 см
Ширина: 143,5 см
Матеріал: полотно, олія
Зберігається: Москва
Музей: Державна Третьяковська галерея
CMNS: «Привал арештантів»
у Вікісховищі

Привал арештантів (також відома як «Партія арештантів на привалі») — жанрова картина російського художника-реаліста Валерія Якобі, написана спеціально для виставки Академії мистецтв 1861 року. Картина здобула схвальні відгуки поціновувачів живопису та велику золоту медаль виставки. Робота Якобі, разом з представленими на виставці картинами М. К. Клодта «Остання весна» та В. Г. Перова «Проповідь у сільській церкві», знаменувала собою утвердження реалізму на заміну пануючому доти у російському живопису академізму (хоча для творчості В. Якобі було характерним поєднання як елементів реалізму, так і елементів академізму).

Ще до початку виставки картину придбав у художника колекціонер живопису П. М. Третьяков для своєї мистецької галереї. Картина написана олійними фарбами на полотні, має розміри 98,6 × 143,5 см, інвентарний номер 354 та наразі постійно виставлена для огляду глядачами у залі № 16 Державної Третьяковської галереї.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Сомов А. И. Якобий // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  • Якоби Валерий Иванович / Гл. ред. А. М. Прохоров. — Большая советская энциклопедия (В 30 томах). Изд. 3-е. — М.: «Советская Энциклопедия», 1978. — Т. 30: «Экслибрис — Яя». — С. 480.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Якоби Валерий Иванович — Привал арестантов, 1861 (HTML). www.art-catalog.ru. Процитовано 06.01.2018.