Принсесс-Роял

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Принцесс-Роял
англ. Princess Royal Island

Карта
Мапа острова Принцесс-Роял
Мапа острова Принцесс-Роял
Мапа острова Принцесс-Роял
Географія
52°55′ пн. ш. 128°50′ зх. д. / 52.917° пн. ш. 128.833° зх. д. / 52.917; -128.833Координати: 52°55′ пн. ш. 128°50′ зх. д. / 52.917° пн. ш. 128.833° зх. д. / 52.917; -128.833
Місцерозташування Британська Колумбія
Акваторія Тихий океан
Площа 2 251  км² 
Довжина 83,2 км
Ширина 45,1 км
Найвища точка 1 061 м
Країна
Канада Канада
Адм. одиниця Британська Колумбія
Населення 0 осіб
Принцесс-Роял. Карта розташування: Канада
Принцесс-Роял
Принцесс-Роял
Принцесс-Роял (Канада)
Мапа

CMNS: Принсесс-Роял у Вікісховищі

Принцесс-Роял (англ. Princess Royal Island) — острів поблизу узбережжя Британської Колумбії, четвертий за розміром острів Канади у Тихому океані. Острів розташований приблизно за 520 км на північ від міста Ванкувера та приблизно за 200 км на південь від міста Принц-Руперт.

Географія[ред. | ред. код]

Площа острова становить 2 251 км².[1] Довжина берегової лінії — 592 км. Довжина острова — 83,2 км, ширина — 45,1 км. Найвища точка — гора Пері — 1 067 м над рівнем моря.

Зі сходу острів відділяється від материка протокою, на заході розташований острів Аристасабаль (англ. Aristazabal Island), який відділяє острів Принцесс-Роял від протоки Гекате.

Найближчі острови: з півночі — Кампаніа (англ. Campania Island), Гіль (англ. Gil Island), Гріббел (англ. Gribbell Island), з південного сходу — Сара (англ. Sarah), з півдня — Свіндл (англ. Swindle Island) і Прайс (англ. Price Island). На острові розташовано багато озер, найбільші з яких Анкор (англ. Anchor Lake), Вейлен (англ. Whalen Lake) й Вьютдейл (англ. Butedale Lake). Острів Принцесс-Роял вкритий густими хвойними лісами.

Острів незаселений, найбільші села на острові: Лемту (англ. Lemtu) на острові Свіндл (англ. Swindle Island) та Гартлі-Бей (англ. Hartley Bay) на материці Британської Колумбії.

Флора і фауна[ред. | ред. код]

Клімат на острові помірний і дуже вологий, сприятливий для зростання хвойних лісів. Організація Всесвітній фонд дикої природи вважає, що острів Принцесс-Роял належить до екозон вологих лісів Тихоокенского узбережжя. Тваринний світ представлений оленями, вовками, лисицями. Є гніздування лисих орлів і беркутів. У прибережних водах водиться лосось, мешкають слонові тюлені і морські свині (підряд зубастих китів). Яскравими представниками тваринного світу на острові є три види ведмедів — грізлі, чорний ведмідь і унікальний білий барибал (Kermode bear), що живе тільки на островах Британської Колумбії і у вузькій смузі узбережжя, яка простягається від північного краю острова Ванкувер на північ до Ручки Аляски. Кількість білих барибалів на острові оцінюють в 120 особин, для їхнього захисту створено резерват Спірит-Беа. Люди Кінас Ксайксайс, які жили поруч із цими ведмедями тисячі років, розповідають міф: «Ворон зробив одного з десяти чорних ведмедів білим, щоб нагадувати людям про час, коли льодовики покривали цю землю і що люди повинні бути вдячні тому, що нині земля вкрита пишною і багатою рослинністю».[2]

Історія[ред. | ред. код]

Острів Принцесс-Роял було названо в 1788 р. капітаном Чарльзом Дунканом (англ. Captain Charles Duncan)[3]на честь свого судна.

Наразі острів безлюдний, але протягом першої половини XX століття на ньому було два селища: Сюрф-Інлет (Surf Inlet), який також носив назву Порт Белмон, існував за часів «мідної лихоманки» на островах з 1918 по 1926 рік. Після виснаження запасів мідних руд селище припинило своє існування; друге селище Бютдейл (Butedale) було селищем рибалок і працівників рибоконсервного заводу, в ньому жило близько 400 осіб, але в середині 50-х років жителі покинули і його.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Atlas of Canada. List of Pacific Island. Архів оригіналу за 28 січня 2012. Процитовано 11 листопада 2012.
  2. BC's Great Bear Rainforest is Home to Spirit Bears, Grizzlies, Black Bears, Wolves. ** Client Name **. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 7 грудня 2015.
  3. Kitasoo Spirit Bear Conservancy - BC Parks. www.env.gov.bc.ca. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 7 грудня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]