Принцеса та мавпа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Принцеса та мавпа
Princese ar pērtiķi

Автор Яніс Розенталс
Час створення 1913
Матеріал полотно
Техніка олійний живопис
Місцезнаходження Латвійський національний художній музей (Рига, Латвія)

Принцеса та мавпа (латис. Princese ar pērtiķi) — картина латвійського художника Яніса Розенталса, написана у 1913 році в жанрі модерного символізму[1] [2].

Опис[ред. | ред. код]

«Принцеса та Мавпа» — характерна робота останнього періоду життя художника. Дехто вбачає у образі вбраної красуні владу та гроші, котрі контролюють мавпочку у червоній шапці — артиста. Інше тлумачення — дівчина є музою, а мавпочка грає з її подарунком — золотим ціпком. Можливо, прототипом героїні стала акторка Марія Лейко. Мавпочка також була реальною — вона працювала вуличним артистом на вулиці, де жив художник.

Принцеса і мавпа грають на тлі орнаментів, формат картини — вертикальний, рішення, можливо, виникло через захоплення художника японськими гравюрами. Картина має декілька версій — початково створювалася вугіллям, олівцем, на картоні.

Картина написана олією на полотні, з розмірами 145,5×69,5 сантиметрів. Зберігається в Латвійському національному художньому музеї в Ризі.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. 100 dārgumu mākslas muzejā: Rozentāla 'Princese ar pērtiķi'. Архів оригіналу за 11 червня 2016. Процитовано 12 травня 2016.
  2. Princese ar pērtiķi, LNB Digitālā bibliotēka. Архів оригіналу за 4 травня 2016. Процитовано 12 травня 2016.